Inspirera barnen att äta rätt
Ju mer barnet vet om maten, desto roligare och godare blir det att äta. Berätta om vem som producerar det vi har på bordet, vad som odlas i närheten, på vilket sätt svensk matproduktion skiljer sig från andra länder. Ta vara på barnens lust att lära.

Ska du servera mat till ett barn? Tänk på det här:

  • I svensk livsmedelsproduktion gäller höga kvalitetskrav från jord till bord. Jorden brukas ansvarsfullt, djuren behandlas väl och maten behöver inte transporteras över hela världen.
  • Frukt och grönt från platser nära dig är alltid bäst. De är som godast när de får avnjutas nära sina odlingsplatser. Svenska äpplen till exempel smakar mer än utländska. Det beror på att vårt klimat ger fler aromämnen. Havre är ett annat exempel - svenskodlad supermat som är näringsrik, mättande och prisvärd.
  • Kött från Sverige kommer från en djurhållning med lägst antibiotikaanvändning i hela EU.
Maten ska kännas bra i magen

Maten ska kännas bra i magen

Om fler väljer svenskt i butik, skolor och på restaurang, gör det skillnad för vilken mat och vilket Sverige vi får framåt. Maten ska kännas bra i magen.