Jordgubbar ska vara närodlade, färska och söta! Jordgubbar finns att köpa året runt men de allra flesta väljer ändå att köpa under svensk säsong. Idag arbetar cirka 400 jordgubbsodlare med att fylla våra skålar med det röda guldet. Jordgubbar odlas från april till oktober och de vanligaste sorterna heter Honeoye, Rumba och Sonata.

Varje år äter vi närmare 17 000 ton färska jordgubbar som mognat utomhus på svenska åkrar. Det är på många sätt smart att välja jordgubbar från Sverige, eftersom du då äter ett bär som håller våra landskap öppna, gynnar samspelet med pollinerande insekter och har transporterats en kortare väg.

Ett superbär
Du får i dig all C-vitamin du behöver när du äter jordgubbar. En portion jordgubbar innehåller cirka 50 mg vitamin C, alltså ungefär hälften av ditt dagliga behov. Dessutom är de fullproppade med nyttiga antioxidanter.

Psst, tips till dig om ska på självplock
Många odlare öppnar upp sina odlingar för självplock och förser närområdet med bär. Det vinner alla, även miljön på.

  • Börja din plockning precis i radkanterna, många går tio meter in innan de börjar plocka.
  • Lyft ordentligt på bladen, de finaste gubbarna gömmer sig ofta där.