Ett grönt energiknippe
Många har fått upp ögonen för grönsaker. De senaste tio åren har konsumtionen ökat med 30 procent i Sverige. En populär svensk grönsak – ja, den är verkligen grön – är grönkål som länge har varit en favorit på julbordet. På senare år har grönkål tagit sig in i svenska kök även utanför juletid – och det med rätta. Grönkål är något av det nyttigaste man kan äta full av järn, kalcium och antioxidanter. Dessutom förhöjs smaken ytterligare efter lite frost. Perfekt den här tiden på året här uppe hos oss i norr. Om du inte redan har med grönkål på din inköpslista så ska du definitivt fundera på att lägga till den med en gång.

Goda nyheter om grönkål

  • Nyttig: Grönkål innehåller många vitaminer. De gröna bladen är laddade med vitamin C, A och E. Dessutom innehåller grönkålen stora mängder av näringsämnet lutein som enligt forskning kan påverka eventuella inflammatoriska processer i kroppen.
  • Tålig: Grönkålen är en tålig växt som kan odlas i nästan vilken jord som helst och inte behöver vattnas särskilt mycket. Den vill gärna stå i sol eller halvskugga. Grönkålen är så tålig att den till och med gillar att stå kvar ute fast det blir snö och frost. Den anses till och med bli mildare i smaken efter några frostnätter.
  • Klimatvän: Grönkål är ett bra grönsaksval för klimatet. Den är ofta närodlad, håller länge och går utmärkt att frysa in, vilket minskar både matsvinn och miljöpåverkan.

Smarriga grönkålsrecept
Krispiga chips. Och nyttiga. Kan det bli bättre? Lägg grönkålen i en skål. Häll på olivolja och strö på lite salt, blanda. Lägg upp på ett en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen 7-10 min på 200 grader.

Fräsch grönkålspasta. Fräs hackad lök, vitlök och grönkål. Häll på en skvätt vitt vin, grädde och en grönsaksbuljongtärning. Koka ihop. Servera med pasta.