Nu slår ”Sveriges skafferi” upp dörrarna på vid gavel och lockar dig med årets resultat. Nyskördat, nyplockat och jaktsäsongen ger oss färskt kött från skog och mark. Upptäck höstens alla läckerheten och låt köket fyllas av dofter från mustiga grytor, gratänger och goda soppor.

Svenskt kött på menyn
Lamm, kalv och rådjur är bara några av läckerheterna bland köttet som det finns särskilt gott om under höstmånaderna. Även om det går att få tag på lammkött i stort sett året runt, är hösten lammets verkliga högsäsong. Då får du kött från lamm som betat ute och bidragit till den biologiska mångfalden.

Färskt lammkött från svenska bönder är ett miljö­smart val. Idag täcker vi tyvärr stora delar av behovet av lammkött genom import. Ungefär 72 procent av det lammkött vi äter importeras, framför allt från Nya Zeeland men även Irland.

Nyplockade rötter på menyn
Passa på att frossa i goda nyttiga rotsaker som morötter, kålrot, rödbetor, rotselleri, polkabeta, gulbeta och rotpersilja. De flesta rotfrukter är lätta att variera, och gör sig perfekt som mättande räddare i din kyl eller skafferi. Alla rotsaker gör sig som ugnsbakade. Bara att ringla lite olja och strö flingsalt över. Mums.

Älskade rotfrukter. Ni är så många

  • Beta - Betor kommer i många färger, vanligast är rödbetan. Betor är karaktäristiskt söta och rika på folat och kalium.
  • Jordärtskocka - Denna lilla knöl har en fin nötig smak. Jordärtskockan går att tillaga på många sätt, oftast i våra favoritsoppor.
  • Kålrot - Kålroten har en mild kålsmak och ett högt innehåll av folat och C-vitamin.
  • Morot – En färgstark rot rik på betakaroten.  Den orange moroten är vanligast, men det finns också vita, gula, röda och lila.
  • Palsternacka – En kryddig rot som passar bra i höstgrytorna. Perfekt att ungnsrosta, är rik på kalium och kostfiber.
  • Rotselleri - Delikat vintergrönsak med en kryddig dominant smak. Är rik på kalium, folat, vitamin C och B-vitaminer. En härlig trend är att baka av den hel i ungnen.
  • Rädisa – Rotsakslådans minsting med sting och frisk smak. Är rik på folat, kalium och C-vitamin.
  • Svartrot – Kallas ibland fattigmanssparris tack vare sin fina smak. Den är rik på järn och folat.