Gästerna har gått hem, julbordet är uppätet men kvar finns resterna. Visst kan det kännas halvroligt att äta julskinka, köttbullar och lax i flera dagar. Därför plockar vi fram vår matlagningsfantasi och kommer på nya roliga rätter av resterna.

Genom att tänka lite kreativt i köket så kan vi minska matsvinnet. Matsvinn finns i hela livsmedelskedjan, hos den som odlar eller föder upp djur, på vägen till och i butikerna, i restauranger och storkök och i våra hushåll. Den allra största delen av den mat som slängs, slängs av dig och mig i våra hem.

Heja julrester
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra med dina julrester. Här kommer några förslag på hur du kan förvandla skinka, grönkål, lax och julgröt till nya kulinariska upplevelser.

Julmat 2.0

  • Ser grönsakerna fula och tråkiga ut? Släng ner julresterna i en gryta, paj eller sås. Då spelar det ingen roll hur de ser ut.
  • Allt går ner i en omelett. Kokt potatis, julskinka, överblivet kött, grönsaker, rivna ostkanter.
  • Wok, pyttipanna och risotto är tre klassiker som slukar det mesta.
  • Frys in gammal frukt och använd i din nästa smoothie.
  • Jambalaya - pytt i panna i all ära, men det finns annat än potatis som trivs i allt-i-ett-rätter som steks ihop i en stekpanna. Med överbliven julskinka, köttbullar, revbensspjäll och grönkål och tabasco skapar du en oförglömlig jambalaya.
  • Fluffiga plättar - till frukost kan du göra av med risgrynsgröten i plättar.
  • Potatisbullar av julbordspotatisen. Piffa till med stekt bacon eller varför inte julkorv?
  • Julskinkan passar bra på en pizza.
  • Blev det lax över? Gör en pasta Alfredo med lax. Släng i brysselkål om det finns kvar. Eller njut av en klassisk Toast skagen med lax, crème fraiche, dill, majonnäs, citron och rostat bröd.