Midsommarbuffén är ofta fylld med underbara jordgubbar, färskpotatis, sillar, dill, gräslök och snaps. Mycket av det vi stoppar i oss kommer från våra svenska bönder, och visste du att snapsen nästan helt och hållet görs på svenskt vete och ölen på svensk korn?

Vi älskar potatis
Frågan är om inte den svenska färskpotatisen är den mest efterlängtade under sommaren? Under midsommarafton sätter vi i oss cirka 2.000.000 kg! I Sverige älskar vi potatis, vi äter i genomsnitt 45 kg om året och dessutom ytterligare i form av färdiga gratänger, pommes, chips och potatiskonsumtionen går inte ner. 

Den svenska potatisen finns under hela året och får olika namn beroende på tiden den skördas

  • Primörpotatis - den tidigaste färskpotatisen, den har förgrotts och har odlats under plast
  • Färskpotatis - skördas med ”flossande skal” under hela sommaren för försäljning direkt efter upptagning
  • Höstpotatis - mognat och bildat fast skal som gör att den går att lagra under hela vintern

Några av våra vanligaste potatissorter
Solist är vår vanligaste färskpotatis. Några andra vanliga sorter är Asterix, Gala, King Edward, Princess, Belana, Folva, Mandelpotatis, Blå Kongo och Amandine.