Varje år slänger vi svenskar mat som motsvarar ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser. Det är lika mycket som utsläppen från 360 000 bilar på ett år. Att vara matsmart är också smart för ekonomin. En barnfamilj kan spara upp till 3000-6000 kr per år genom att äta upp maten istället för att slänga den.

Bli mer matsmart. Så här gör du:

  • Planera mer! Ett första steg mot minskat matsvinn är att titta igenom vad du har hemma innan du går och handlar för att undvika att handla för mycket.
  • Lägg dina matrester i genomskinliga burkar och byttor. Då är det lättare att se vad som finns därinne och komma ihåg att äta upp det.
  • Stirra dig inte blind på bäst-före-datum, det är ofta satt med marginal. Titta, lukta och smaka – lita på dina sinnen så att du inte slänger i onödan.
  • Ta mindre på tallriken. Vill du ha mer? Enkelt - ta om istället.
  • Gamla ostkanter kan du enkelt riva och frysa in i påsar. Perfekt när det nalkas gratäng, paj eller pizza.
  • Frys in det som inte äts upp eller håller på att gå ut.Ha en restdag i veckan. Men kalla det kanske för något som låter gott och lite festligt. Restfest? Tapastorsdag? Eller Bufféonsdag?

Matsmarta maträtter

  • Grytor, pajer eller gratänger - ser grönsakerna fula och tråkiga ut? Släng ner dem i en gryta, paj eller sås. Då spelar det ingen roll hur de ser ut.
  • Omelett - allt går ner i en omelett. Kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, grönsaker, tråkiga ostkanter som rivs ner.
  • Risotto, wok eller pyttipanna - tre rätter på klassisk restmat.
  • Smoothie - Frys in gammal frukt och använd i din nästa smoothie.