Det finns många äppelsorter och de bjuder på helt olika smakupplevelser. Extra mycket smakupplevelse blir det med äpplen som växer i vårt nordiska klimat. Varför då undrar du säkert Jo, de stora temperaturväxlingarna med svala nätter och långa ljusa dagar under sommaren ger en komplex smak med hög syrlighet och sötma.

Men det är inte bara en smaksak att välja svenskodlade äpplen. Du gör dessutom en god klimathandling genom att välja närproducerade äpplen. Och för att göra det ännu bättre är svenska äpplen alltid i säsong eftersom de äpplena finns året om. Tänk, du får både något som är godare och bättre för miljön på en och samma gång. Importerade produkter har en stor miljöbelastning – 70 procent av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi importerar.

Goda äpplen året runt – men vad vet du om dem?

  • Aroma (säsong sept-feb) Fin balans mellan sött och syrligt. Med sin hållfasthet passar det bra i matlagning.
  • Cox Orange (säsong okt-jan) Litet och saftigt juläpple med mycket smak.
  • Discovery (säsong aug-okt) Gulröd och söt sort med tjockt skal som passar till dessert.
  • Elise (säsong jan-mars) Friskt, sötsyrligt och fast i sin konsistens.
  • Gravenstein (säsong sept-dec) Exemplariskt matäpple som passar i pajer, mos och mustigs grytor.
  • Ingrid Marie (säsong okt-feb) Klassiskt svenskt vinteräpple med brunröd färg och frisk och aromrik smak.
  • Rubinstar (säsong mars-juni) Krispigt och fast fruktkött med sötma och syrlighet.

Ps.
Nästa gång du är sugen på ett äpple, välj ett svenskt i butiken. För trots att vi i Sverige odlar mängder med äpplen är bara var femte äpple som säljs svenskt.