Bra mat för barn
Vi svenskar är medvetna konsumenter och väljer mat med omsorg för vår hälsa, klimatet, miljön – och för djurens skull. Visst vore det bra om skolmaten höll samma höga kvalitet som vi annars efterfrågar? Visst vore det bra om våra minsta och viktigaste matnjutare fick mat från världens miljö- och djurvänligaste lantbruk? Barn har rätt till bra och säker mat från Sveriges bönder.

Offentliga upphandlingar – en snårig skog
Lagen om offentliga upphandlingar reglerar köp som görs med skattepengar. Lagen baseras på EU-direktiv. Det som är knepigt är att svenska lantbrukare konkurrerar med lantbrukare i länder som inte lever upp till vår svenska djurskyddslagstiftning. Det betyder att skolkök kan laga mat av råvaror från ett land där till exempel djur har fötts upp på ett sätt som aldrig skulle accepteras i Sverige. Hur kan det vara okej att svenska kommuner upphandlar mat från ett annat land som inte är i närheten av den lagstiftning som svenska matproducenter måste förhålla sig till?

Bra mat för Sverige
Att servera mat som producerats och tillverkats i Sverige gör gott på många olika vis. Företag kan blomstra, människor får jobb, våra öppna landskap lever vidare och landsbygdsturism utvecklas. Sammantaget ger det mer livskraftiga kommuner och regioner. Och mätta, glada och friska barn.