Handlar du mat som kommer från Sveriges bönder gör du ett hållbart matval som bidrar till kortare transporter, schysta villkor och en grönare värld.

Mindre utsläpp
70 procent av växthusgasutsläppen från maten vi äter kommer från importerad mat. 

Sysselsättning, stabilitet och levande landsbygd
Mat från Sveriges bönder ger jobb och tillväxt i hela landet. Det upprätthåller en levande landsbygd så att alla människor får tillgång till matbutiker, energi och bredband.

Närproducerat ger ett minskat svinn
Grönsaker och frukt är bäst när de får avnjutas nära sina odlingsplatser, med kortare transporter och mindre risk för skador. Äter vi vår mat närmare där den odlats kan vi njuta av mognare råvaror

Lägst nivå av antibiotikaanvändning i EU
I Sverige har vi schysta villkor. Genom att ta väl hand om våra djur och ständigt arbete med att hålla sjukdomar borta lyckas svenska bönder minimera antibiotikaanvändningen. Därför har Sverige bönder ständigt lägst förbrukning inom EU.