Vi äter mer och mer grönsaker. Under de tio senaste åren har konsumtionen av grönsaker ökat med över 30 procent i Sverige. Ärtor och bönor är några av de grönsaker som har ökat de senaste åren på våra åkrar. Det är inte bara en klimatsmart produkt, den är även fullproppad med viktiga näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler.

Närodlat bäst på alla vis
Grönsaker och frukt är bäst när de får avnjutas nära sina odlingsplatser. Ibland gnälls det över vårt kalla klimat i Sverige, men faktum är att det kan minska både svinnet av grönt och ge oss godare smaker.

  • Minskat svinn - Äter vi vår mat närmare där den odlats kan vi njuta av mognare råvaror utan att hållbarheten sjunker.
  • Godare smaker - Vårt klimat ger oss bra smak till frukt och grönsaker. Mycket dagsljus under sommarhalvåret och låga temperaturer ger oss aromämnen som gör att frukt och grönsaker smakar mer.
  • Minskar utsläpp – grönsaker och frukt som vi äter nära där de odlas ger kortare transporter och minskar utsläppen.