Vi äter mer än 20 kilo ost per person och år i Sverige och konsumtionen växer för varje år.  Av den sammanlagda mejerikonsumtionen i Sverige  (den mjölk som går åt till dryckesmjölk, syrade produkter, grädde, ost, smör osv) utgör ost hela 57%  idag. Samtidigt har den svenska osten haft svårt att konkurrera på marknaden då vi  äter en allt större andel  importerade ostar. De har idag en marknadsandel på hela 65% i ostlandet Sverige.

LRF vill att fler konsumenter ska upptäcka och välja den goda svenska osten som är nyttig, klimatsmart och innehåller mindre salt och vatten än den importerade osten. Ett led i det arbetet är att LRFs regioner arrangerar ett antal ostfetsivaler under 2016 med den stora årsliga ostfestivalen i Stockholm som förebild.

Besökarna som kommer till en ostfestival får ta del av visningar, seminarier, tävlingar, provsmakningar, demonstrationer, föredrag och försäljning av ost. En regional ostfestival lägger fokus på den goda svenska ostens smak, mjölken, osttillverkning, osthandel, lagring, ost i kombination med drycker, bröd och tillbehör.

Alla välkomna!
En regional ostfestival vänder sig till alla som älskar ost! Ostmakare, ostprovare, kockar, lokala media, skribenter, osthandlare och framför allt ostälskande konsumenter. 

Höstens ostfestivaler genomförs av LRFs regioner på följande platser och datum;

 • LRF Sydost.
  Ostfestival på Ölands Skördefest. 1-2 oktober.
  Regional kontakt; johanna.andersson@lrf.se
 • LRF Halland.
  Halmstad, stora torget, Bondens egen marknad. 15 oktober.
  Regional kontakt; Anna-Karin Hamilton, annakarin@stjernarp.se
 • LRF Jämtland.
  Ostfestival under den gastronomiska veckan i Östersund, 12-18 september.
  Regional kontakt; Linda.Haugskott@lrf.se

Vill du veta mer om LRFs regionala ostfestivaler?
Kontakta Auni Hamberg. Projektledare livsmedelsevent LRF.
Tel. 08-787 54 25
E-post: auni.hamberg@lrf.se