Ett hållbart samhälle kräver en natur i balans. Energifrågorna är viktiga utveckla den svenska hållbara matproduktionen, öka självförsörjningsgraden och få en levande landsbygd. Det är viktigt att se möjligheterna och minska regelkrånglet.

Energifrågor i LRF Jönköpings län, LRF Skåne & LRF Sydost

Energifrågorna är högaktuella just nu, och under 2023 planeras flertalet regionala aktiviteter inom detta område. 

Aktuellt inom energifrågorna (uppdaterat maj 2023)

Biogasutvecklingen är i blåsväder

Nu är det oklart vad som händer med biogasen och skattebefrielse. LRF jobbar på många olika plan med frågan, både riks och regionalt. Mer information kommer. 
Här kan du läsa mer om biogas och Landwärmedomen

Läs också: https://www.lrf.se/nyheter/lrf-s-uppmanar-regeringen-aterstall-skattebefrielsen-nu/

Den 22 mars anordnades ett Webbinarium på ovanstående tema. En informationskväll om skatt och stöd för gårdsbaserad biogasproduktion arrangerad av Biogassamverkan Sydväst, LRF, Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost Biogas Syd, Biogas Väst, HS och Biogas Sydost. Se webbinariet i efterhand här!

 

Frågor och svar kring elstödet

På webben lrf.se har vi samlat information om elstödet och svar på vanliga frågor. Där kan du också läsa om elkostnadsstöd för elintenstiva företag.

En annan vanlig fråga vi får är vad gäller för mig som har både hushållsel och företagsel i samma abonnemang, om abonnemanget står på företaget? Hur och när kan jag då få elstöd för hushållsdelen?

  • Det finns ännu ingen administrativ lösning (dvs ingen myndighet har fått i uppdrag via ett regleringsbrev) att hantera stödet för privatelen om den ingår i företagsabonnemanget. Försäkringskassan har ”flaggat för att sådana krångliga ärenden kommer ta tid”. Frågor till försäkringskassan, 0771474747
  • Om ni ändrar ert abonnemang, (exempelvis från företag till hushåll) hos er elleverantör, var då noga med att det är ett ändrat abonnemang och inte ett nytt abonnemang, då man annars kan riskera att missa stödet. 

Ny kunskap och erfarenhet inom energiområdet

I regionerna och på LRF riks anordnas det ett antal webinarium. Flera av dom är inspelade och kan ses i efterhand. Klicka här för att komma till webbinarierna! Här finns ytterligare matnyttiga poddar och filmer!

Klimatklivet pausar utlysning, öppnar troligen hösten 2023

Klimatklivet var lyckat 2022, söktrycket var mycket stort. Naturvårdsverket håller fortfarande på att gå igenom ansökningar från 2022. Tidigast i september öppnar man för en ny ansökningsgenomgång. Det kommer antagligen vara en kort utlysning och informationen kommer antagligen utan så lång framförhållning. Så fundera redan nu vad som kan vara intressant att söka för. 

Titta gärna på LRF webbinarium med exempel vad man tidigare sökt och fått klimatklivet för. 

Kontakta Oss

Helena Elmquist

Helena Elmquist

Regional sakkunnig. Hållbarhet, klimat och miljö.