En kort introduktion till EU-valet

Foto: Sofia Björnsson
Foto: Sofia Björnsson.

9 juni har det blivit dags för Sverige och svenskarna att gå till valurnorna då det är dags för Europaparlamentsval. Ett val som på många sätt kommer påverka förutsättningarna för det svenska jord- och skogsbruket. Christer Jansson, sakkunnig LRF Väst, ger en kort introduktion till valet.

Varför är Europaparlamentsvalet så viktigt för lantbruket? 

- EU-valet påverkar på många sätt jord- och skogsbruket mer än vad ett riksdagsval gör och blir därför också på många sätt viktigare. Vi har ju inom EU dels en gemensam jordbrukspolitik. Sedan berör en stor del av EU:s politikområden både jordbrukspolitik och miljöpolitik. Alltså frågor som är vardag för många av våra medlemmar på gårdsnivå.  
 
Tyvärr ses väl EU-valet inte riktigt som ett prestigeval i Sverige. Allmänhetens engagemang i EU är begränsat, liksom kunskapen om hur mycket Sverige faktiskt påverkas av besluten som fattas i Bryssel. Valdeltagandet 2019 låg på 55 procent, att jämföra med riksdagsvalet 2022 på 84 procent.  

Vad har hänt under senaste mandatperioden? 

- De senaste åren har vi haft en kommission som tagit väldigt många beslut som berör de gröna näringarna och påverkar våra medlemmar. Utöver den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, som det återkommande fattas beslut om, har vi till exempel Farm to Fork som bland annat kommer innebära nya strängare miljökrav. Sedan har det varit en hel del diskussioner om skogen och hur den ska skötas. Där har ett flertal olika direktiv och förordningar som påverkar skogsbruket antagits. Ett lagförslag som diskuterats mycket det senaste är Restaureringsplanen (Nature Restauration Law). Ett förslag som skulle innebära att en hel del mark kommer tas i anspråk för att återskapa natur.  
 
Trots att det pratas mycket om regelförenklingar på nationell nivå har vi sett en ganska konstant regeltillväxt från EU-kommissionen under den senaste mandatperioden. Regeltillväxten och den tilltagande övervakningen inom de gröna näringarna påverkar såklart mycket på gårdsnivå och skapar förmodligen en ganska stor frustration i bondekåren. 

Hur kan man engagera sig?  

- Till att börja med är det såklart bra att ta reda på vad de olika partierna och kandidaterna vill göra när det kommer till jord och skog. Som jag nämnde tidigare tar ju inte dessa frågor så stor plats i media eller EU-debatten generellt trots att det är väldigt stora frågor i parlamentet.  
 
Ett sätt att engagera sig kan vara att ta kontakt med politiker som kandiderar och står på listorna för att höra hur de ser på och vill utveckla jord- och skogsbruket. Det spelar roll vilka parlamentariker vi väljer och en enskild parlamentariker kan göra stor skillnad.  
 
Ett annat sätt att engagera sig kan vara att ta del av debatter med fokus på lantbrukets frågor. För någon vecka sedan anordnade LRF en debatt i Halland och 15 maj kommer toppkandidater från nästan alla partier debattera lantbrukets frågor i Lidköping i samband med en mässa där.  
 
Sedan är ju det absolut viktigaste såklart att man går och röstar den 9:e juni.  

 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28