Gensaxen - ett konkurrenskraftigt verktyg i växtförädlingen

Potatis Trädgårdsodling Gotland

Om gensaxen Crispr/Cas9 får grönt ljus i EU, kommer fler forskare och växtförädlare att kunna utveckla så kallade genomredigerade sorter av grödor, som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Europa, snabbare och med högre precision. SLU Grogrund, där LRF är engagerade, var tidiga med att använda gensaxen.

I februari i år antog EU-parlamentet ett lagförslag om att lätta på regelverket kring nya genomiska tekniker (där gensaxen Crispr/Cas9 ingår). I stora drag är det samma förslag som EU-kommissionen presenterade i juli 2023. Det som fattas för att förslaget ska bli verklighet, är tummen upp från EU:s ministerråd. Medlemsstaterna behöver komma överens innan det kan bli en slutförhandling mellan parlament, kommission och råd.

SLU Grogrund, ett nationellt centrum för växtförädling där akademin, jordbruksnäringen och samhället samverkar för en hållbar och klimatsmart livsmedelsproduktion. SLU Grogrund var tidiga med att använda gensaxen. Tekniken nyttjas för att utforska önskvärda egenskaper hos potatis (som tål torka bättre), raps (med förbättrad proteinkvalitet), vete (med lägre ansamling av kadmium) och sockerbeta (med motståndskraft mot växtskadegörande nematoder).

LRF har varit engagerade i SLU Grogrund sedan starten 2019. Den genomiska tekniken är ett viktigt verktyg för att Sveriges lantbrukare ska kunna möta samhällets förväntningar om en utökad och mer hållbar livsmedelsproduktion.

- Modern växtförädlingsteknik är en självklar del i framtidens jordbruk. Vi behöver robusta grödor som avkastar mer med färre insatser och klarar extremväder i ett förändrat klimat, säger Hans Ramel, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse samt ordförande i SLU Grogrunds styrgrupp.

- Europas bönder är nu ett stort steg närmare att få dra nytta av rönen från år av forskning i Sverige och i andra medlemsländer. Vi är därför hoppfulla om att EU:s beslutsfattare skyndsamt tar lagstiftningen vidare för att säkra unionens framtida livsmedelsproduktion, fortsätter Hans Ramel. 

Om SLU Grogrund

SLU Grogrund är ett samverkansprogram som ska syfta till innovationer inom växtförädling som drivs i nära samverkan mellan samhälle, näringsliv och akademi. Inom SLU Grogrund utvecklas kunskap och nya metoder som bidrar till en kraftsamling inom förädling av livsmedelsgrödor för ökad innovationspotential, livsmedelsförsörjning och konkurrenskraft i enlighet med målen i regeringens livsmedelsstrategi. Inrättandet av Grogrund är ett regeringsbeslut i SLU:s regleringsbrev för budgetåret 2018.