Hallå där Kjell-Åke Persson, ordförande i Hörby kommungrupp

Kjell-Åke Persson

Vi ringde upp Kjell-Åke Persson, ordförande i Hörby kommungrupp för att höra vad som är på gång i Hörby kommungrupp. I intervjun berättar han om kommunens översiktsplaner och beredskapsplaner för att säkerställa tillgången på livsmedel vid kriser. Han vill även betona vikten av att behålla medlemsengagemanget under den pågående omorganiseringen.

Vad är på gång i er kommungrupp?

- Vi har tidigare träffat kommunledningen och det vi diskuterade senast var översiktsplanen. Nu har jag efterlyst deras beredskapsplaner, särskilt med tanke på eventuell brist på livsmedel vid en kris, så den kommer vi läsa in oss och lämna synpunkter på. Förra året hade vi flera stora frågor att hantera, dels detaljplanefrågor och översiktsplanen, samt att vi deltog på ett förberedande samrådsmöte om byggandet av Triton-ledningen från Ystad till Hörby. Vi jobbade mycket med den frågan, höll träffar och möten både med kommunen och medlemmar för att diskutera detta. Sara Andersson hjälpte oss mycket med att skriva remissvar för att försöka få ledningen förlagd någon annanstans. Det var en intensiv period förra hösten. Under året har vi också haft möten kring den nya organisationen och dess utformning, vilket är något som pågår fortfarande. 

Vad är era tankar kring den nya organisationen?

- Risken för medlemstapp oroar oss en del när vi ska gå över till den nya organisationen. Även om det är bra med stadgar för kommungruppen, finns risken att vi tappar medlemmar. Vi måste hitta lösningar för att engagemanget bland medlemmarna ska finnas kvar och att den sociala biten följer med i den nya strukturen. Vi måste jobba mycket med den sociala biten som ligger på lokalavdelningarna och är även det vi kallar för gräsrotsnivån inom LRF. Många är nöjda med vad LRF gör på högre nivå när det gäller påtryckningar på politiken. Vi ser att åldern är en utmaning och även om vi får påfyllning underifrån så är det inte så många som vi hade hoppats på. Det finns de som är intresserade av att engagera sig, men det viktigaste är att vi har en organisation som driver de politiska frågorna. De flesta medlemmarna anser att det är viktigt med politisk påverkan, men det tas ofta för givet att LRF ska driva dessa frågor. Men sen får vi inte glömma bort att grillkvällar och studiebesök också är viktiga.

Hur arbetar ni med landsbygdens frågor i er kommun?

- Kommunen har ett näringslivsråd där vi är med för att följa händelser i kommunen och se till att landsbygdens frågor framförs. Näringslivsrådet är ett bra forum för alla företagare i kommunen eftersom vi och andra får lyssna på varandras utmaningar. Det innebär att de andra företagarna, för vår del, förstår situationen inom lantbruket mycket bättre. Vi är tydliga med den bild som vi måste förmedla till samhället och påtala vikten av att vi måste ha något att äta i krissituationer. Vi lever i en allt mer orolig värld där det är viktigt att vi vi ser vad som händer och kan anpassa oss till nya situationer. Vår verksamhet är starkt beroende av fungerande kommunikationer och tillgång till insatsvaror, och vissa insatsvaror kommer att vara svåra att ersätta. Och det lyfter vi fram i många av de samtalen vi har med politiker och tjänstemän. Jag kan även med glädje berätta att vi har fått frågan om vi kan prata om lantbruket för kommunens åttondeklassare när de ska genomföra aktiviteten Smart matte under våren.