Informationsmöte om rovdjur i Halland

Varg, bild från Unsplash

Heléne Gunnarson och Mathilda Clausèn Wingård från LRF Halland deltog på ett informationsmöte om varg. Arrangör för mötet var Jägarförbundet Halland.

Magnus Stolpe, Jägarförbundet Halland bjöd in till ett informationsmöte om varg den 14/3 på Munkagård i Tvååker. Heléne Gunnarson och Mathilda Clausèn Wingård medverkade och lyssnade på jaktvårdskonsulenten, Mattias Wahles redovisning om det nya vargparet i Halland.  

Honan är ifrån Västergötland och hannen är ifrån Uppsala/Gävleborg, alltså inga genetiskt viktiga vargar. Han sa att han inte tror att EU flyttar varg från skyddsklass 5 till 4.  

Det är en politisk vilja att lätta upp kring skyddsjakt.  

Varje vargrevir dödar 120 älgar/ år, han uppmanade älgsköttselområdena att ta höjd för detta när de beslutar om tilldelning på älg. Vildsvin är inte ett föredraget byte enligt undersökning av maginnehåll hos varg.  

Martin Broberg från Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen pratade om att skyddsjakt på enskilds initiativ är INTE samma sak som nödvärn om en hund eller tamdjur blir angripet han skickade med ett observandum att katt är inget tamdjur utan ett sällskapsdjur, något som är värt att tänka på.  

Martin berättade också om att Lodjurens utbredning nu täcker HELA Sverige och det rör sig om cirka 1400, varav det finns tre familjegrupper i Halland.  

För varg finns det åtta familjegrupper och fem revirmarkerande vargpar i södra rovdjursområdet förutom alla vandrings vargar.  

Observationer eller angrepp

Observationer eller angrepp rapporteras till Skandobs eller tel. 0102243400. Vid dödad varg enligt §28 ska man ringa 010–2243133, 010–2243000.  

- Sista föredragshållaren var jaktledare och berättade om en lyckad licensjakt på varg. Han visade bilder på döda vargar med uppdragna läppar så hela garnityret framhävdes, ja det var ganska makabert att se och lyssna på. Även om vi vill värna om jakt på varg så får vi inte sluta visa respekt för djuret när det är skjutet tycker jag!   

Mathilda Clausén Wingårdh
styrelseledamot LRF Halland