Krav: Minska vildsvinsstammen rejält

Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild
Samarbete är nyckeln för att minska vildsvinsstammen med 90 procent, menar Jeanette Blackert.

LRF vill minska vildsvinsstammen och det rejält. En minskning med 90 procent skulle placera oss på samma nivå som gällde vid millennieskiftet. Skälen för att minska stammen är många: vår livsmedelsförsörjning, smittoriskerna och möjligheten att driva lönsamma lantbruksföretag.

I onsdags publicerade LRF en debattartikel med kravet på en ny jaktlagstiftning och en begäran om kraftigt minskad vildsvinsstam i landet.

– Jaktlagstiftningen vi har att luta oss emot är från 1987. Den är inte uppdaterad utifrån dagens situation och är helt omodern. Vi behöver nya målsättningar, redskap och verktyg, säger Jeanette Blackert, regionordförande för LRF i Östergötland.

Från att ha varit helt borta i den svenska naturen under decennier kunde man under 80-talet räkna till något tusental. Vid millennieskiftet hade populationen växt till omkring 30 000 för att idag uppgå till närmare 300 000 individer.

I samma takt har skadorna öka. Vissa hävdar att viltet står för det största matsvinnet i samhället, närmare 2 miljarder, då de betar och bökar i spannmålsfält, på vallar och i potatisåkrar. Årligen rapporteras även ett stort antal viltolyckor där vildvinet är orsaken, upp emot 4500 trafikolyckor.

– Skadorna i livsmedelsproduktionen är så stora att samhället måste reagera. Sedan blir de en stor smittorisk när stammen släppts upp till dessa nivåer. Nu har vi ju fått in afrikans svinpest. Som lantbrukare måste vi få ökade möjligheter att skydda våra grödor och verksamhet, säger Blackert.

Under lång tid har LRF haft nära och goda kontakter med jägareförbunden och utgår från att detta ska fortsätt. En minskning av vildsvinsstammen kan bara genomföras genom ett nära samarbete och i förtroende.

Uppropet från LRF innebär att djurslaget fortsatt ska ingå i faunan, men på en rimlig nivå. LRF föreslår sju konkreta åtgärder för att uppnå målet om en kraftigt minskad vildsvinstam och ett stopp på smittspridningen:

En ny lagstiftning där samhällsintresset sätts främst. Vi ska ta efter goda exempel från andra länder. Utveckla jaktmetoder som användning av fällor, drönare med kameror för en effektiv övervakning av grödor och jakt i samband med tröskning.

Ge ekonomisk kompensation till de som drabbas av smittbekämpning och avspärrningar vid insats. Även inför en premie för att öka avskjutningar av vildsvin i Västmanlands län och gränsnära län.

Ta fram en tydlig definition av åtel som gäller i hela landet. Staten måste även ta ansvar för finansiering av transport och destruktion av de vildsvin som inte kan konsumeras. Så måste kommunerna se till att stängsla in sina anläggningar kring avfall, återvinning och miljöfarliga produkter.

Läs debattartikeln med Palle Borgström i Aftonbladet

Lyssna på Jeanette Blackert i SVT Öst.

Lyssna på Stefan Gustafsson, viltansvarig i Sörmland

Historien om våra vildsvin i Sverige, läs artikeln