Specialgrödor från Erik går på export till Tyskland

Kikki Ahlstedt Karlsson
Erik Gustafsson, Skårebol, Kil. Foto: Kikki Ahlstedt Karlsson.

- Jag fick en fråga genom en kontakt jag har om jag kunde börja odla glutenfria grödor och exportera det till Tyskland. Då jag tycker det är roligt med nya saker hoppade jag på den möjligheten.

Odlar glutenfria grödor

Erik Gustafsson driver växtodlingsgården Skårebol i Kil sedan 2016. 2019 var första året som han började specialisera sig på att odla glutenfria grödor. I dag odlar han havre, bovete, hirs, ärtor och bönor som är naturligt glutenfria. Grödorna går främst på export till Tyskland men en liten andel stannar i Värmland.

- Jag fick en fråga genom en kontakt jag har om jag kunde börja odla glutenfria grödor och exportera det till Tyskland. Då jag tycker det är roligt med nya saker hoppade jag på den möjligheten. Vi började med havre som är största grödan men har sen fortsatt med bovete och hirs. Idag odlar jag 400 hektar allt ekologiskt och glutenfritt, säger Erik Gustafsson.

De hämtar grödorna med trailers

Att odla glutenfritt ställer en del krav på odlingen då det absolut inte får ske någon kontaminering av grödorna. Det ger merbetalning men det är också en del merarbete då inga av gårdens maskiner får användas i annan odling. Erik lagrar all spannmål hemma på gården och sen hämtar den tyska kvarnen grödorna med trailers när det är dags för leverans.

- Det är en del pyssel med det, vi rensar och säckar. Sen kommer semitrailers och hämtar för vidare transport till en tysk kvarn. Vi har bra förutsättningar här i norr och vi får ofta bra kvalité på våra grödor med låga kadmiumhalter, något som tyskarna uppskattar. Om vi lyckas med kvalitén går det mesta av havre, bovete och hirs till humankonsumtion. Havrens, ärtor och bönor blir foder. Däremot så har vi dåligt med förädling i Sverige vilket är synd men i Värmland finns det två kvarnar som nischat sig på glutenfria varor så en liten del skickar vi dit.

För att växtföljden ska rulla som den ska så har Erik ett samarbete med Sörby gård som odlar ungefär lika mycket vall.

- Vi får en bra ogräskontroll genom vallodlingen och all odling är ekologisk. Vi brukar hjälpas åt så allt går smidigt.

Att utveckla och prova nya saker

Erik vill hela tiden utveckla sitt företag och han gillar att prova nya saker, förra året var första året som han testade att odla hirs och det har han tänkt att fortsätta med.

- Man måste ju prova, hirsen fungerade bra, värre var det med linserna, det är för stor risk här och detsamma gäller höstrapsen så det kommer vi inte fortsätta med, säger Erik.

Erik är hela tiden på väg framåt, i början på 2024 bildade han och kusinen Filip Eliasson ett driftsbolag där de arrenderar en gård med 1300 platser för ekogrisar samt 400 hektar växtodling.

- Jag tror att man hela tiden behöver utvecklas som företagare, hitta sin nisch som passar ens förutsättningar, titta på om man kan bli effektiv även om man inte är stor. Tyvärr har vi en del viltskador, men vi ser ljust på framtiden, just nu planerar vi att bygga en planbottentork för hanteringen av bovete, den kommer underlätta, för just nu blir det en hel del stopp i torken, avslutar Erik Gustafsson.

 

Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00