Tänk över hur du bygger din skogsbilväg

Gunilla Kjellsson
I samband med anmälan om vägbygge behöver även myndigheter bidra till att tillgängliggöra åtkomst av vatten i anslutning till skogsbilvägar, skriver Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland..

Jag tror att vi som markägare behöver vara utvecklingsorienterade och tänka till om hur vi bygger skogsbilvägar på våra marker. Jag hoppas att Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen bidrar till att tillgängliggöra vatten i anslutning till våra skogsbilvägar. Det skriver Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland i en insändare som publicerats i Land Skogsbruk.

En brand innebär alltid förluster, stress och trauma. Vi gör insatser och åtgärder för att minimera risken och skadan om elden ändå skulle drabba oss, men det räcker inte alltid. Under normala sommarväder uppstår ändå alltid några skogsbränder i Sverige och under somrar med extremvärme och torka så är skogsbranden sällan långt borta. 

Under 2018 så brann 25 000 hektar skogbeklädd mark och kostnaderna, både för den enskilde skogsägaren, skogsbruket och samhället blev betydande både på kort och lång sikt.

Är detta det nya normala, att med jämna mellanrum känna brandrök över stora områden? Den oro som många markägare går med de somrar vi har torrt och varmt med ständiga vindar påverkar givetvis deras hälsa och välmående, men även boende i närheten oroas att branden kan spridas till deras hem. För naturen och den biologiska mångfalden är det ofta ingen katastrof, men som markägare vill vi hellre välja de områden där vi tryggt kan genomföra planerade naturvårdsbränningar hellre än det okontrollerade och svårmanövrerade.  

Skogsbilväg
Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen bidrar till att tillgängliggöra vatten i anslutning till våra skogsbilvägar. Vägstandarden och närheten till en brand eller olycka är avgörande hur snabbt hjälpen kommer på plats.

Jag tror därför att vi som markägare behöver vara utvecklingsorienterade och tänka till om hur vi bygger skogsbilvägar på våra marker. När vi funderar över vägens dragning behöver vi, utöver virkestransporter, även tänka på om vi med den nya vägdragningen kan underlätta för räddningsfordon och släckningsmöjligheter. Finns det befintliga vägar som går att förstärka med sidovägar till vattendrag för att lätt kunna hämta vatten om det skulle behövas? 

I samband med anmälan om vägbygge behöver även myndigheter bidra till att tillgängliggöra åtkomst av vatten i anslutning till skogsbilvägar. Som skogsägare kan vi också tänka nytt, finns det till exempel fuktigare områden där granen bör ersättas med löv så elden får svårare att färdas genom markerna? Jag tror att det är bra med ett välutbyggt vägnät i skogsmarken och jag hoppas att Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen bidrar till att tillgängliggöra vatten i anslutning till våra skogsbilvägar. Vägstandarden och närheten till en brand eller olycka är avgörande hur snabbt hjälpen kommer på plats.

Insändaren i Land Skogsbruk hittar du här.