Tomas satsar på hållbart skogsbruk i Gunnarn

Tomas Granström (i mitten) tillsammans med två engagerade markägare Heidi Andersson (t.v) och Björn Ferry (t.h).

Entreprenören Tomas Granström i byn Gunnarn i södra Lappland har de senaste åren alltmer ställt om till ett småskaligt skogsbruk. Han kör fortfarande skogsmaskiner åt de stora skogsbolagen men har också ett eget litet sågverk och tillverkar biobränsle. – Det är roligare att jobba nu, säger han.

Idén hade Tomas Granström haft under en tid, men i samband med pandemin blev den nya inriktningen verklighet. Hans företag Grundfors skogsmaskiner AB, som vid tidpunkten körde skotare och skördare åt de stora skogsbolagen, fick problem med lönsamheten. Mycket på grund av att bränslepriserna skenade och att många kunder blev försiktiga och inte ville betala för de ökade kostnaderna. 

– Jag ville stå mer på egna ben, inte vara helt beroende av de stora skogsbolagen och samtidigt pröva nya idéer kring ett mer hållbart skogsbruk. 

Grundfors skogsmaskiner AB
På det lilla sågverket görs skogsflis till biobränsle för värmeverk.

Byggde sågverk

Tankarna omsattes i praktiken och resulterade i att Tomas Granström satsade sex miljoner kronor på att bygga om en ladugård till ett sågverk i den lilla byn Kovallberget, några kilometer från Gunnarn.
– Allt är väldigt småskaligt, det handlar om maximal förädling. 

Han har själv runt 1 000 hektar skog i Gunnarn med omnejd. Upplägget bygger på att han dels sågar eget virke, dels köper skog i närområdet. Under augusti-september sågades virke, i vinter har fokus legat på att köpa och avverka skog. I slutet av april kommer sågningen i gång igen och pågår över sommaren. 

På sågverket arbetas det också med att göra skogsflis till biobränsle för värmeverk. Och verksamheten har kommit en bra bit på väg. Det har bland annat skrivits kontrakt med Skellefteå Kraft som i Storuman håller på att ställa om sina anläggningar från olja till biobränsle.
– Att få sälja till Skellefteå Kraft ger vind i seglen. 

Grundfors skogsmaskiner AB
Råvarutransporterna från avverkningen minskar med upp till 90 procent jämfört med traditionellt skogsbruk. 

Mindre råvarutransporter

Vid Tomas Granströms skogsavverkningar går i dag runt 70 procent av virket till förädling i sågverket och vedfabriken – som fanns på plats när sågverket byggdes – medan resten av virket blir fjärrvärme i Lycksele. Det innebär att råvarutransporterna från avverkningen minskar med upp till 90 procent jämfört med traditionellt skogsbruk. 

– Mycket av det virke som avverkas skjutsas runt till många olika industrier och transporterna står för stora koldioxidutsläpp. Mitt bidrag till att minska transporterna är förstås väldigt litet, men det känns ändå fint att kunna göra någonting.

Han fick upp ögonen för ett annorlunda och mer hållbart sätt att markbereda skog efter stormen Hilde 2014. Det gav mersmak. 

– Jag har själv varit en del av stordriften under många år som skogsmaskinentreprenör, men livet har lärt mig att jag haft fel. Nu har jag insett att vi måste vara mer försiktiga med skogen.

 

Grundfors skogsmaskiner AB
Tomas driver i dag fyra olika företag som totalt har 16 anställda.

Vill att glesbygden ska leva

Tomas Granström driver i dag fyra olika företag som totalt har 16 anställda. Han kallar sig lokalpatriot och brinner för att glesbygden ska leva. Det bidrar han själv till genom sina verksamheter, som på somrarna också skapar arbetstillfällen för traktens ungdomar.

Satsningen på sågverket beskriver han som en jätterolig resa där han får draghjälp av entusiastiska medarbetare. Den senaste tiden har man bland annat byggt en virkestork och ett hyvleri, som snart ska färdigställas. På gång är också byggandet av en spånlada – där lantbrukarna i trakten ska kunna lagra spån – och att montera en stor solcellsanläggning. Solel och sågen fungerar bra ihop eftersom sågverksamheten är som intensivast under våren och sommaren när solcellerna ger bäst effekt.

– Det är mycket arbete kvar med allting, men saker och ting går i rätt riktning och att arbeta hållbart på alla plan känns roligare än att jobba som jag gjorde förut.