Tranåsbonde fick medalj på slottet

LRF Mjölk guldmedalj

Den 15 april tog Kjell Karlsson från Tranås emot medalj ur Kronprinsessan Victorias hand vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm. Det är ett kvitto på gården Sötåsas höga kvalitet på mjölken.

Kjell Karlsson fyller 61 år i år och i och det här med att få ta emot en guldmedalj på slottet, vilket kräver minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet, har blivit något av en familjetradition.  

– Guldmedaljen är en fin uppmuntran och något att vara stolt över. Jag hade inte koll på att jag kommit upp i alla åren så jag blev glatt överraskad. Jag minns när mamma fick den kring år 2000. Då tänkte jag att jag också vill klara av den och nu har jag gjort det! säger Kjell Karlsson.  

Kjell har nu 18 mjölkkor, men han har inte satt något datum för pension än och har svårt att se sig själv göra sig av med sina djur. Han har tyckt om kor ända sen han var barn och fick en egen kalv att pyssla om hemma på gården. Gården har drivit sitt eget avelsarbete så länge han kan minnas, med noggrant urval av hållbara djur som är trevliga att arbeta med. Särskilt nämner han släktena Broka och Brunetta, som gett många fina kor genom åren. Han har själv aldrig köpt in något nytt djur till gården, senast det hände var på 1940-talet tror han.  

Trakterna runt Tranås passar för mjölk- och köttproduktion, och även mindre gårdar har en viktig roll att fylla när det kommer till livsmedelsberedskapen.  

– Ska vi bli mindre sårbara behöver vi en bredd, både stora och små gårdar utspridda över landet. Dessutom gör djuren en insats när de betar, utöver mjölk får vi ett öppet landskap. Kring min gård har jag fina naturbeten som inte hade haft samma naturvärden utan djuren. 

För att lyckas få en guldmedalj måste allt från foderproduktionen på de egna markerna till den dagliga skötseln av kor och byggnader vara av högsta klass.  

  – Det gäller att vara noggrann i alla led för allt hänger ihop. Man måste lyckas med växtodlingen för att korna ska få bra foder. Man måste vara noga med hygienen och sköta om djuren väl eftersom kor som mår bra mjölkar bra. Det krävs djuröga och stort kointresse, säger Kjell Karlsson.  

 

Fakta Medaljutdelningsceremonin 

Tid: Måndagen den 15 april, klockan 11.00. Den som inte kan medverka får sin medalj av sin mejeriförening vid ett senare tillfälle. 

Plats: Kungl. Slottet, Stockholm. 

Guldmedaljen: LRF Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse som delas ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus. Årets 23 guldmedaljgårdar har allt från 14 till 200 kor och pristagarna är mellan 44 och 80 år. 1 av gårdarna är ekologisk. 9 av 23 guldmedaljörer har robotmjölkning.