Viktigt att se över sina försäkringar

Askeby 191010 Per Wendler, lantbrukare. Foto: √Öke Karlsson / lantbruksbild.se
- Gå igenom försäkringsskyddet vad gäller företaget, maskiner, djur, dig själv och dina anställda. Kolla vad som står i försäkringsvillkoren och glöm inte att läsa det finstilta, råder Per Wendler. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild

Det är alltid klokt att med jämna mellanrum se över sina försäkringar – vilka har jag behov av och vilka är inte längre aktuella? Det är också viktigt att ha koll på vilka försäkringsvillkor som gäller. Detta för att slippa tråkiga överraskningar när något väl inträffar.

Per Wendler, vice regionordförande i LRF Östergötland, råder medlemmar i LRF att se över sina försäkringar så fort det sker förändringar i produktionen eller ägarskap i företaget. 

- Gå igenom försäkringsskyddet vad gäller företaget, maskiner, djur, dig själv och dina anställda. Kolla vad som står i försäkringsvillkoren och glöm inte att läsa det finstilta, säger han. 

Något som kan vara extra bra att ha koll på är vad som gäller kring brandskydd av traktorer och andra fordon. Traktorbränder kan bli mycket kostsamma om försäkringen inte täcker och om traktorn står inne i maskinhallen och branden sprider sig till övrig egendom också. 

Kolla vad som står i dina försäkringsvillkor vad gäller egenkontroller av dina fordon i lantbruket samt vilka checklistor och vilken dokumentation som behövs, så att du inte riskerar avdrag eller en förhöjd självrisk om något händer. 

Egenkontrollprogrammet är en checklista och i den ingår brandskyddskontroll när det gäller vissa maskiner. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dina maskiner, vad som gäller kring brandskyddskontroll av dem, hur ofta det ska göras och hur länge egenkontrollsprotokoll och övrig dokumentation ska sparas. 

-  På nyare maskiner och traktorer kan en behörig tekniker behöva göra egenkontrollen vart femte år. Man kan då planera in det i samband med service, tipsar Per Wendler.