På senare tid har behovet av beredskap och livsmedelsförsörjning aktualiserats allt mer. Något som LRF i norr engagerat både medlemmar och allmänhet i genom olika arrangemang och föreläsningar.

Den 5 maj är det beredskapsdag i Jämtland med fokus på LRFs studiematerial om beredskap på landsbygd och naturskador.

I Västernorrland arrangeras föreläsningen ”Gräv där du står” med Patrick Sellman, före detta yrkesofficer, folkbildare och småbrukare, den 4 maj.

För några dagar sedan anordnade även LRF Nord ett webbinarium om livsmedelsförsörjning och beredskap där över 90 deltagare fick en genomgång om det pågående beredskapsarbetet i norra Sverige. På webbinariet berättade Jessica Ulander, regionalt sakkunnig näringspolitik och livsmedel vid LRF Nord, om hur Sveriges civilskydd ser ut och är organiserat samt hur olika beredskapssektorer är viktiga för ett fungerande samhälle. 

Hon pratade även om återuppbyggnaden av ett så kallat beredskapslager av livsmedel och reservdelar som ska kunna användas vid en nationell kris eller en krigssituation. På webbinariet diskuterades det även om olika typer av brister på insatsvaror som drivmedel, el och energi men också hur viktig tillgången till IT och god infrastruktur är.

Jessica Ulander, regionalt sakkunnig näringspolitik och livsmedel vid LRF Nord
Jessica Ulander, regionalt sakkunnig näringspolitik och livsmedel vid LRF Nord

Så bidrar du kommunalt och regionalt

När det kommer till livsmedel så är det tex. viktigt att marknaden behåller sin funktion och att det finns rätt förutsättningar för de norrländska lantbrukarna att kunna producera mat. Det vi inte kan producera i fredstid kommer vi sannolikt inte att kunna producera i krigstid om landets gränser skulle stängas. 


– Det man kan göra på kommunal och regional nivå är att öka och hålla igång efterfrågan av lokala livsmedel genom att handla från ”den lokala varukorgen”. Det som produceras nära är inte lika sannolikt att bli utan vid en eventuell störning. Man kan även se till att jordbruksmark används för vad den är avsedd till och inte bebyggs samt upprätta en risk- och sårbarhetsanalys inom kommunen genom lagerhållning och krismenyer, sade Jessica.


Att i förväg planera krismenyer skapar en beredskap och flexibilitet för att kunna låta verksamheten fortsätta oavsett störningar eller avbrott. 

Intresset för beredskapsfrågor är idag större än någonsin både hos allmänhet, politiker och beslutsfattare.
– Ta chansen att påverka genom att visa hur viktiga de gröna näringarna är för beredskapen. Tänk kreativt och skapa nya forum för att spela in de gröna näringarnas perspektiv, avslutade Jessica.

 

Potatisskörd barn