LRFs kommungrupp i Västerås bjöd in kommunens riskingenjör för att prata om beredskap

beredskapslager Västerås kommun

Under årsmötet för Västerås kommungrupp deltog kommunens riskingenjör Johan Ahlström för att prata om Västerås beredskap. Något som kan inspirera fler kommungrupper att ta kontakt med sin kommun.

Vi tog tillfället i akt och ställde några frågor till Västerås kommungrupps ordförande Roberth Kihlin.

Hur är Västerås kommuns beredskap?

– Vi i LRF upplever att beredskapen i kommunen är god. Det såg vi till exempel i höstas när det blev översvämningar och Västerås stadshus låg risigt till. En vecka tidigare hade Västerås stad köpt in skyddsbarriärer och sedan när det blev skarpt läge kom de till användning. Om inte skyddsbarriärerna hade funnits då vet man inte hur det hade slutat. Det hade antagligen slutat med stor förstörelse. Senare samma helg ringde Västerås kommuns riskingenjör Johan Ahlström och frågade mig om situationen med översvämningarna ute på landsbygden eftersom på måndagen skulle skolbussar och skoltaxi hämta upp elever och vägarna måste då vara farbara. 

Skulle du säga att Västerås kommun ligger långt fram med sin beredskap?

– Att jobba med beredskap på kommunen har vi förstått av Johan innebär inte bara översvämningar utan det handlar om allt från livsmedelsförsörjning, skolor, ålderdomshem, skyddsrum, energitillgång och lagrad krismat. I en tidigare pressmeddelande som Västerås kommun gick ut med bedömer att de har den mest effektiva beredskapsplanen för livsmedelsförsörjning av landets kommuner. 

Har du några tips till andra kommungrupper hur man kan skapa ett bra samarbete med kommunen till exempel när det gäller beredskapsfrågor?

– För det första, när det gäller alla frågor som kommungruppen vill jobba med, etablera en kontakt med politiker och tjänstemän i kommunen. Gäller det beredskap, kontakta kommunens beredskapssamordnare/riskingenjör- det finns olika titlar på detta yrke. En god kontakt med honom/henne är en bra början. Ni kan till exempel bjuda in till ett möte på gården eller bjud in er till kommunen och prata om några få konkreta frågeställningar. Fundera på vilken beredskapsfråga ni vill diskutera. Det kan vara krissituationer med till exempel vatten, livsmedel, elbrist, översvämningar eller kanske något som redan har hänt - hur ni tillsammans kan jobba med det om det händer igen. För oftast händer det igen.

Någon avslutande tanke?

– Det är den här sortens kommunikation känner jag att är bra- att vi samarbetar. Vi från LRF är glada att vi har ett gott samarbete med Johan och kommunen. Det är viktigt att kommunen och näringen går framåt tillsammans!