Noah Lokal Mat intar Västerbotten

Noah kasse lokal mat
Noah hjälper småskaliga, lokala producenter till livsmedelbutikernas hyllor.

Noah – Lokal Mat, agent för småskaligt producerad mat från närområdet, har hittills endast funnits i Norrbotten. Nu etablerar de sig även i Västerbotten och planer för att utöka området till Västernorrland och Jämtland finns.

I dag finns det många lokala producenter i norr som inte själva har möjlighet eller tillräckliga resurser för att nå ut till sina kunder. Noah - Lokal Mat samlar producenterna på ett och samma ställe för att marknadsföra och sälja deras produkter under varumärket Noah. 

Siktar på nationell expansion

Idag finns produkterna att köpa via Noahs webshop för kunder i Norrbotten, men även i tydligt angivna sektioner i dagligvaruhandel på flera Coop och ICA-butiker i länet. På så vis får fler lokala producenter en väg ut till fler kunder. Nu intar Noah även Västerbotten och först ut är Ica Kvantum i Skellefteå. Från och med i slutet av veckan kommer konsumenterna att kunna handla lammkött, ostar och mjölk i butiken och planen är även att lansera webshopen till konsumenter i Västerbotten.
–  De kommande två åren kommer vi skala upp i både Norrbotten och Västerbotten samt bygga ett starkt varumärke i båda länen. Men vi kommer förbereda oss för en nationell expansion från 2026 och framåt, säger Malin Winsa, vd på Noah Lokal Mat.

Malin Winsa, Noah
Malin Winsa, vd på Noah Lokal Mat.

Efterlyser fler producenter och livsmedelsbutiker

Noah söker ständigt fler producenter och fler livsmedelsbutiker i norr för att kunna utöka sortimentet och nå ut till en större kundkrets. 

– Vi vill ha ett så brett sortiment som möjligt. I Västerbotten kommer det vara fokus på västerbottniska producenter men med inslag från Norrbottens producenter och så småningom kanske Västernorrländska och jämtländska producenter. Även i Norrbotten säljer vi produkter från Västerbotten. Ingen producent är för liten. En del kanske bara har en eller två produkter som de kan sälja i någon enstaka butik och det är helt ok, berättar Malin Winsa.


Det som krävs av producenterna för att de ska kunna sälja sina produkter via Noah är att de är registrerade som livsmedelsaktör antingen hos kommunen, Länsstyrelsen eller Livsmedelsverket samt ha ett organisationsnummer.

– Noah har ett eget IP certifikat för livsmedel. Det krävs för att vi ska kunna sälja produkterna i dagligvaruhandeln och det certifikatet gäller även för våra producenter och underleverantörer.

Noah gör det enklare att handla och sälja lokal mat i norr samtidigt som de bidrar till en levande landsbygd och en ökad självförsörjningsgrad. Noah gynnar den lokala bonden, bidrar till biologisk mångfald och bevarar den viktiga kunskap och det kulturarv som varje livsmedelsproducent besitter.

Läs mer om Noah här.

Noah, lokal mat i butik
Noah finns idag i tydligt angivna sektioner i flera livsmedelsbutiker i Norrbotten