Ovanliga fjällkor i Bringåsen

Fjällkor, Lars Sundqvists lantbruk i Bringåsen utanför Östersund
På Lars Sundqvists lantbruk i Bringåsen finns idag 120 stycken fjällkor.

Femton kilometer norr om Östersund ligger Bringåsen där Lars Sundqvist bedriver lantbruk med köttkor tillsammans med sina tre vuxna barn. På gården finns i dag runt 120 stycken fjällkor, en utrotningshotad lantras som är tämligen ovanlig vid köttproduktion.

– Jag och barnen startade det här jordbruket 2019 och jag brukar säga att jag har haft ett uppehåll sedan jag var sju år. Min mormor och morfar hade jordbruk som mina föräldrar sedan tog över så jag är uppvuxen på en gård. Men det var inte så populärt att ha nötdjur då eftersom allt började gå mot stordrift, säger Lars Sundqvist. 

Till vardags arbetar Lars heltid som helikopterpilot inom ambulansflyget i Jämtland och Härjedalen så för honom är gården en bisyssla, eller en livsstil som han beskriver det själv med ett skratt. De tre vuxna barnen har också heltidssysselsättningar; Erik är maskinist till sjöss, yngsta dottern Lisa läser vid Stockholms universitet och den äldre dottern Elin pluggar på hemmaplan.

Lars driver lantbruket tillsammans med sina barn. På bild är dottern Lisa.
Lars driver lantbruket tillsammans med sina barn. På bild är dottern Lisa.

Ni är alla upptagna människor, hur fungerar det i kombination med att ha ett lantbruk av det här slaget? 

– Det går bra! Vi måste alltid se till att någon av oss är hemma såklart så att djuren får mat och vatten, och att inget djur blivit skadat eller är sjukt. Vintertid är den lugnaste perioden men i mitten av mars drar kalvningen i gång. Då blir det mer intensivt när kalvarna ska komma i gång och dia. Till våren ska hagar ställas i ordning så det är också lite mer krävande. 

Några av gårdens fjällkor som går till köttproduktion.
Några av gårdens fjällkor som går till köttproduktion.

Fjällkon är en härdig ras som går ute hela sommaren och är väl anpassad för det jämtländska klimatet. Det är inte en utpräglad köttko då den är relativt liten, utan har främst använts som mjölkko. Men även om den ger en lägre avkastning än andra anser Lars att den lämpar sig väl för ändamålet. 

– Köttet är av väldigt hög kvalitet och det är kul att det finns många här som är villiga att betala för den produkt vi tar fram, även om priset kanske är lite högre. Men framför allt är de ju trevliga djur och så har de inga horn vilket man uppskattar när man ska jobba med dem. 

Barnbarnet Olof är den tredje generationen på gården.
Barnbarnet Olof är den tredje generationen på gården.

Utöver det har det också varit viktigt för familjen Sundqvist att bidra till bevarandet av lantrasen. Dessutom har betesdriften på gården bidragit till en ökad biologisk mångfald då det är gynnsamt för såväl blommor som insekter. Länsstyrelsen i Jämtland har därför anordnat fältvandringar på betesmarkerna på Bringåsen under två somrar. För Lars är det viktigt att vårda jorden och skogen, i synnerhet sedan en tredje generation lantbrukare nu trampar runt på gården i form av barnbarnen Olof och Hilda. 

– Gården är ett sätt för dem att lära och förstå sammanhangen inom lantbruket. Att få överföra kunskaper till ytterligare en generation känns viktigt och bra. 

Lars tillsammans med döttrarna Lisa och Elin.
Lars tillsammans med döttrarna Lisa och Elin.