Rapport från LRF Gävleborgs regionstämma 2024

LRF Gävleborgs regionstämma 2024

LRF Gävleborgs regionförbundsstämma hölls torsdag 14 mars på Bollnäs Folkhögskola, Bollnäs. Cirka 50 fullmäktige från regionens 26 lokalavdelningar och LRF Ungdomen hälsades välkomna tillsammans med intresserade medlemmar och inbjudna gäster. I vanlig ordning valdes ny styrelse, motioner debatterades och förtjänsttecken delades ut

Lotta Zetterlund valdes om som regionstyrelsens ordförande.

– Först måste jag tacka för det fortsatta förtroendet, det värmer och ger energi för vårt fortsatta arbete med alla de viktiga frågorna vi driver för våra medlemmar och de gröna näringarna, som viltfrågan, lönsamhet och kostnadsläge, livsmedelsstrategin, beredskap osv., säger Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg.

Nya regionförbundsstyrelsen består av: Lotta Zetterlund, Storvik (ordförande); Robert Hedlund, Sandviken; Fredrik Almér, Ockelbo; Annika Sahlin, Söderala; Johan Persson, Jättendal; Per Westberg, Enånger.

LRF Gävleborgs regionstämma 2024
Lotta Zetterlund inledningstalar

Robert Hedlund valdes att efterträda Maria Brodin i regionstyrelsen. Robert är 47 år och bedriver mjölkproduktion, spannmålsodling och entreprenad på en gård i Sandviken. Gården har cirka 120 mjölkkor i lösdrift med robotmjölkning plus rekrytering och stutuppfödning på två gårdar. Entreprenaden består mestadels av snöröjning och sandning med fem fordon ute på olika uppdrag.

– Jag har flera års erfarenhet inom lantbruk i olika grenar samt ett hyfsat stort kontaktnät av lantbrukare. Dessutom är inte blyg för att säga vad jag tycker och tänker och ser mig själv som en hyfsat social människa och tycker att det här uppdraget ska bli en spännande utmaning, säger Robert Hedlund. 

LRF Gävleborgs regionstämma 2024
Robert Hedlund

Tolv motioner behandlades på stämman. Fullmäktige beslutade att fem motioner skickas vidare till LRF:s riksförbundsstämma: motion 1 (Bräddning av avloppsreningsverk och särskild tillsyn hos jordbrukare), 4 och 5 (Undermåliga öronmärken – ett lönsamhets- och arbetsmiljöproblem), 6 (Afrikansk svinpest och lagen om offentlig upphandling), och 8 (Markskador i samband med brand i solcellsanläggningar). Du hittar motionerna här.

Stämman gästades av Torbjörn Skytt, forskare i ekoteknik och miljövetenskap på Mittuniversitetet, som höll ett uppskattat föredrag med rubriken ”Den dynamiska dragkampen om skogen”. 

LRF Gävleborgs regionstämma 2024
Två av mottagarna av Silvernålen: Irene Johnsson, Torsåker och Karl-Erik Jonsson, Österfärnebo

LRFs förtjänsttecken Silvernålen tilldelades Karl Erik Ferner, Österfärnebo; Karl-Erik Jonsson, Österfärnebo; och Irene Johnsson, Torsåker. Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i organisationens tjänst. Medlemmen skall ha lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i lokalavdelningen, kommungruppen eller regionförbundet och därigenom gagnat de gröna näringarna.

Till Årets lokalavdelning utsågs Hamrånge. Bernt Segerquist och Lennart Sjöberg tog emot priset för avdelningens räkning. 

LRF Gävleborgs regionstämma 2024
Bernt Segerquist och Lennart Sjöberg tog emot priset för Årets lokalavdelning Hamrånge.