Champagne får det såklart inte heta eftersom det är ett ursprung-skyddat namn som endast får användas på de bubbliga viner som tillverkas i det franska distriktet Champagne. Men det mousserande vinet från norr är tillverkat av svarta vinbär på precis samma sätt som den franska champagnemetoden.

 

Odlingen av svarta vinbär i både Norrbotten och Västerbotten 

har under flera år varit god men lönsamheten har varit låg. För att öka lönsamheten i hela produktionskedjan startade Hushållningssällskapet projektet Arctic Winery* för att utveckla och tillverka ett fruktvin på bären där både näringsinnehåll och ursprung ger mervärden. Projektet har pågått i snart tre år och nu har man lyckats få fram en produkt med högt förädlingsvärde.

- Den batch som vi provade att tillverka första omgången gjordes av ca 2 ton bär. Det vi har tillverkat till i år (2019 års skörd) blev betydligt mindre pga. dålig bärtillgång, men nu har vi ytterligare 8,5 ton bär på jäsning från årets skörd, berättar Tryggve Bergman som är samverkanspartner i projektet och som även driver konsultbyrå inom mat.

Första årets batch skickades till en dansk vinmakare med frukt och bär som specialitet. Den danska tillverkaren hjälpte till med den sista jäsningen för att få till bubblorna i vinet. Nu sker hela jäsningsprocessen på Öjebyn Agro Park  i Öjebyn eftersom man i projektet har investerat i egen utrustning från Tyskland.

- Den danska vintillverkaren som hjälpte oss med första omgången var väldigt imponerad av våra stora, norrbottniska bär med mycket sötma, berättar Tryggve.

Svarta vinbär finns det gott om i norr.

Det är ingen nyhet att förutsättningarna för att odla svarta vinbär i norr är goda. Buskarna är relativt lättskötta och de svala men även soliga nätterna gör bären både större, nyttigare och mer smakrika än i söder.

- De bär vi använt tidigare kommer från Holger Henriksson och Polcirkel bär i Överkalix samt Rickard Johansson, Illråheden i Sjulsmark, Norrbotten. Men i år fick vi inte tag i tillräckligt med bärvolymer i Norrbotten så då vände vi oss till Robertssons Trädgårdsprodukter, Robertsfors i Västerbotten och Ope Gård i Jämtland. Det blev totalt ca 8,6 ton bär, berättar Sara Byström som är projektledare på Hushållningssällskapet i Norrbotten.


Samverkansgruppen från vänster: Sara Byström, Holger Henriksson, Joacim Hultin, Jens Skoovgard-Pedersson, Tryggve Bergman och Simon Laiti.

Ett bolag håller i skrivande stund på att bildas för att ta vara på resultatet av projektet. Bolaget ska sedan kommersialisera vinet efter projektets slut.

- Vi har idag en samverkansgrupp med bland annat Hemmagastronomi i Luleå, en vinmakare, SLU, Tryggve Bergman och alla involverade bärodlare. Tanken är att alla samverkanspartners ska få ett erbjudande om att bli delägare i bolaget när allt är klart, berättar Sara.

Vid årsskiftet 2021-2022 är planen att allmänheten kommer kunna skåla in det nya året med ”champagnen” från norr, vars namn fortfarande är hemligt.

 

*Projektet finansieras genom programmet EIP Agri inom europeiska jordbruksfonden för landsbygdens utveckling.