200 personer samlades till stämma på Ombergs Golf Resort i Ödeshög den 10 mars 2020. Nyhetssändningarna rapporterade om coronavirusets spridning i världen och uppmanade till god handhygien och försiktighet, men det var före förbudet om större folksamlingar och uppmaningen att hålla sig hemma.

Föredrag om hållbarhet

Hållbarhetsarbetet har varit på agendan i Östergötland under flera år med satsningen 5050-2020, som innebär att hälften av medlemmarna ska köra sina traktorer på 50 procent förnybara drivmedel till år 2020. Det var en av alla händelser som Peter Borring blickade tillbaka på när han summerade sina år som ordförande. Målet är uppnått och satsningen avslutad i och med att LRF växlar upp arbetet med hållbarhetsmål och fossilfri färdplan, som beslutades i början av året.

Jens Berggren webb.jpg

Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF, höll ett uppskattat föredrag där han satte hållbarhetsfrågan i ett historiskt och omvärldssammanhang. Jens berättade om LRF:s mål inom miljö, ekonomi och social hållbarhet och visade hur statusen ser ut idag. På miljösidan är svenskt jordbruk i världsklass. Socialt sådär och ekonomiskt inget vidare. Han berättade också att målen har väckt intresse i politiken och att LRF fått prata med personer som vi inte har nått fram till tidigare.

- Vi uppfattas som några som vill något. Svenskt lantbruk är en otroligt viktig resurs i framtiden. Var stolt! Ta diskussioner med andra och låt oss vara den positiva kraft vi vill vara, uppmanade Jens Berggren.

Regionstämman beslutade om ett uttalande kopplat till hållbarhet och konkurrenskraft. (Läs här)

Stora förändringar i styrelsen

Det var med ett rungande JA som stämman valde Jeanette Blackert från Skänninge till ny ordförande. Att byta ordförande efter elva år är en stor förändring, men LRFs regionstyrelse i Östergötland har förändrats på fler sätt. Ledamöterna Erika Järlesäter och Sofia Persson har valt att avsluta sina uppdrag. Därför behövde tre nya ledamöter väljas till styrelsen som består av åtta personer. Stämman gick på valberedningens förslag och valde in Gabriella Cahlin, Jonas Edlund och David Varverud. (Här presenterar de sig.) Fullmäktige gav också Magnus Svensson förnyat förtroende.

Regionstyrelsen 2020: Jeanette Blackert (ordförande), Per Wendler, Anna Hägge Nilsson, Magnus Svensson, Marit Bohlin, David Varverud, Gabriella Cahlin och Jonas Edlund.

Fem motioner till LRF:s riksförbundsstämma

Motionerna som stämman skickar vidare till LRFs riksförbundsstämma handlar om:

  • Förbättra mobiltäckningen och elförsörjningen till mobilmaster
  • Åtgärder mot stora populationer av dovhjort och vildsvin samt nytänkande kring vildsvinsfällor
  • Instifta ett pris till ”Årets naturbruksgymnasium lantbruksutbildning”
  • Vargens utbredning och att se över reglerna för rovdjursavvisande stängsel
  • Se över LRFs mineralstrategi

Pristagare

Det finns många duktiga och engagerade personer inom det östgötska lantbruket. Några av dem uppmärksammades med fina utmärkelser på regionstämman.

pristagare webb.jpg

Sittande raden, från vänster: Emil Eriksson, Östgötalantbrukets ungdomsfond, Anna Borgenvall, Johan Fält, Lennart Ragnar, Magnus Johansson, Karin Johansson fick Silvernålen. Silvernålen tilldelades också Anita Lindqvist, Östra Ryd, och Göran Olofsson, Vånga, som inte kunde närvara på plats. Bakre raden från vänster: Magnus Larsson, Philip Assarsson, Ola Schwartz, Malin Qvarnström och Inger Björkman Roth från Årets lokalavdelning Varv-Styra, Helena Olsson Hägg är Årets Greppa-rådgivare och August Wängestam och Oscar Wängestam blev Årets Greppa-medlemmar. Per Wendler och Anders Davidsson (på bilden), Karolina Hårsmar och Rune Andersson uppmärksammades med Gröna hjärtat för sina insatser som Bondekompis. Gröna hjärtat är en hedersutmärkelse till personer inom LRF, som exempelvis har gjort en stor osjälvisk och medmänsklig handling.

Peter Borring får guldnålen

Det var högtidligt när förbundsordförande Palle Borgström klev upp på scenen och tackade Peter Borring för sitt stora engagemang, djupa kunskaper och förmågan att nå ut och nå in med budskap. Till exempel har han varit i media 1711 gånger under sin ordförandetid, vilket är 3 gånger i veckan i snitt. Lägg därtill sociala medier. Palle lyfte att bakom varje stämmomotion finns en medlem och ett förtroende att LRF kan förändra och påverka och det kräver duktiga förtroendevalda och medarbetare. Mot den bakgrunden berättade han att Peter kommer att få hedersutmärkelsen guldnålen av riksförbundsstyrelsen.

- Du har betytt mycket för mig och för LRF. Vi har inte alltid samma åsikter, de bästa argumenten vinner. Då blir det bäst, sa Palle Borgström.

Palle och Peter.JPG

Lanserar podden ”Bonden & jag” 1 april

LRF-regionerna Östergötland, Södermanland och Örebro lanserar en podd, ”Bonden & jag”. På stämman berättade radioprofilen och producenten Mathias Lindholm tillsammans med Carl Selling, ansvarig på LRF-kontoret, om podden. Det är tolv halvtimmesprogram om lantbruk, mat och hållbarhet som vänder sig till konsumenter, allmänheten och intresserade i branschen. Podden finns på nätet från och med 1 april och kan lyssnas på när som helst på dygnet, när man har tid. På väg till jobbet, när djuren fodras eller åkern ska sås. Programmen är inspelade ute på gårdar i de tre regionerna.

Middag fylld med hyllningar och lyckönskningar

Efter stämman serverades deltagarna en tvårätters middag och kaffe. Talen avlöste varandra. Det var många som ville tacka och hylla Peter Borring för sin insats som ordförande, men också lyckönska Jeanette Blackert till det nya uppdraget. Bland talarna fanns landshövding Carl Fredrik Graf, regionpolitiker, samarbetsregionerna inom LRF, tidigare styrelsekollegor, kommungrupper, enskilda lokalavdelningar och andra aktörer i branschen så som Svenska Ägg, Arla, och Östgötaskog.