Den här veckan byter miljoner svenska hem skepnad, från julgranar och tomtepynt till vårkänslor och färggranna tulpaner.
- Precis som i heminredning är det vita ute, det ska vara mer färger, säger Anders Alverbäck som driver Sveriges största tulpanodling på Ekerö utanför Stockholm.

Tulpanens dag, som varje år firas den 15 januari, är kickstarten för tulpansäsongen. Försäljningen ökar med uppskattningsvis drygt 40 procent.

Det är framför allt tre orter som dominerar i tulpan-Sverige; Ekerö, Eskilstuna och Lenhovda. Här odlas nästan hälften av de 160 miljoner svenska tulpaner.

- När farsan började här i mitten av 1960-talet började han odla 1 000 lökar i veckan. Folk trodde att han hade fått storhetsvansinne. Vem ska köpa så många tulpaner? I dag odlar vi 1,2 miljoner i veckan, säger Björn Lagergren i småländska Lenhovda. 

Tulpanens dag kickar igång våren

Trots att tulpansäsongen numera börjar redan i oktober, så är det på Tulpanens dag som säsongen startar på riktigt. I Eskilstuna har Gustafslunds 17 helårsanställda fått hjälp av närmare 70 säsongsanställda för att hinna skörda och packa och leverera den folkkära vårblomman till butikerna.

8 av 10 tulpaner som säljs har växt upp i klimatsmarta svenska växthus, men lökarna kommer från Nederländerna.
- Det är i stort sett omöjligt att odla lökarna i Sverige på grund av klimatet, säger Leif Carlsson på Gustafslund.

Svenskarna köper flest tulpaner i världen

Vi svenskar är de som köper mest tulpaner i hela världen, till och med fler än vad gemene holländare gör. Vad ligger bakom det svenska tulpanundret? Bland förklaringarna finns att vi törstar efter ljuset och våren, efter en alltför lång tid i mörker och kyla. En annan är detaljhandelns intåg på 1960-talet. Då började de stora varuhusen att ta in tulpanerna i butiken vilket gjorde att allt fler kunde impulsköpa en bukett och sätta lite vårkänsla i hemmet.

LÄS MER: Smålandsodlare till TT: Tulpanen är vårens budbärare

- Många förstår inte hur mycket arbete som ligger bakom en tulpanbukett. Först odlas löken upp i Nederländerna, sedan ska de fraktas till Sverige, för att växa och handplockas. Det är sköra stjälkar som gör att det blir mycket handarbete. Att den kan vara så billig beror på massproduktionen, säger Björn Lagergren.

Hur väderkänslig är tulpanodlingen?

- Nu regnar det och 110 procent luftfuktighet är inte bra, så vi jobbar febrilt för att hålla fukten borta från växthusen. Men det värsta vädret är snöstorm så att inte folk kommer ut till butikerna och kan köpa tulpanerna, men det verkar inte vara någon risk i år.

Tulpanens rike - här är orterna som får Sverige att längta efter våren

1. Ekerö, utanför Stockholm. Alverbäcks odlar 30 miljoner tulpaner

2. Eskilstuna. Gustafslund odlar 25 miljoner.

3. Lenhovda. Lagergrens odlar 23 miljoner.

Bästa skötseltipsen

TV4 Nyhetsmorgon gästas av Anders Alverbäck som ger sina bästa skötseltips. Och så får vi se hur det har gått för programledarnas tulpanodling.

Fakta om svenska tulpanundret

När börjar tulpansäsongen?
Tulpansäsongen börjar redan i oktober, men det är på Tulpanens dag som den startar på riktigt.

Hur viktig är Tulpanens dag för odlarna?
40-50 procent ökar försäljningen under denna vecka.

När köps det flest tulpaner i Sverige?
Tulpanens dag, Alla hjärtans dag och påsken är årets största tulpanhögtider.

Hur många tulpaner odlas i Sverige?
160 miljoner tulpaner.

Hur många tulpaner som säljs är svenskodlade?
8 av 10 tulpaner som säljs i butik är svenska. Under tulpansäsongen säljs cirka 1 miljon tulpaner – varje dag.

Hur stort värde utgör tulpanerna?
Tulpaner utgör cirka 25 procent av det totala värdet för prydnadsväxter i växthus och är därmed den värdemässigt största grödan.
Källa: Jordbruksverket, odlarna och LRF