Glenn och Ann Eriksson i Romelanda driver Hoffrekullens Handelsträdgård AB. Under ett par år har de upplevt problem med att hitta arbetskraft till sin odling.

- Under 2019 odlade jag bara halva trädgården, berättar Glenn.

Inför 2020 såg situationen ut att lösa sig med hjälp av praktikanter via JUF, men i november i fjol stod det klart att det inte var genomförbart och då var plantorna för säsongen 2020 redan beställda.

Efter att ha letat på nätet och pratat med kollegor som tipsade om nystartsjobb kom han på LRFs hemsida i kontakt med projektet Mer mat fler jobb som kunde hjälpa honom med att få kontakt med en handläggare på Arbetsförmedlingen.

- Efter det så gick det fort, berättar Glenn.

20 arbetssökande på två veckor

Två dagar senare hade han besök på gården av en handläggare som var anslutet till projektet Mer mat fler jobb. Tillsammans gick de igenom situationen och arbetsmomenten på företaget.

Två veckor senare anordnade handläggaren träff med runt 20 arbetssökande i Glenns och Anns packhall där de presenterade arbetsplatsen och gjorde korta intervjuer med de arbetssökande. Åtta personer visade stort intresse för att jobba och sex erbjöds jobb. Arbetsförmedlingen bistod med tolk under mötet.

Enligt Glenn så har handläggaren på Arbetsförmedlingen varit till oerhört stor hjälp, framför allt när det gäller Arbetsförmedlingens interna byråkrati.

- Vi hade aldrig kommit igenom det här utan henne, berättar Glenn.

"Sök arbetskraft via Mer mat fler jobb!"

De sex nyanställda är redan på plats på Hoffrekullen Handelsträdgård. Glenn och Ann valde att ta in dem lite tidigare än de skulle gjort i normala fall för att ge dem en chans att komma in i jobbet.

Glenn säger att han absolut kan rekommendera andra odlare att söka arbetskraft via projektet Mer mat Fler jobb, även om det kan innebära en hel del byråkrati.
- Men har man bara en bra handläggare så går det.