På onsdag, den 6 maj, har LRF och Försvarshögskolan ett webbinarium om självförsörjning. Sällan har frågan legat så rätt i tiden som under denna covid-19-pandemin.

– Intresset för den svenska självförsörjningsgraden har precis som vi förutspått ökat markant ju längre coronakrisen pågår. Allt fler får ipp ögonen för det gröna näringslivets samhällsnyttiga funktion. Nu får vi en helt annan möjlighet att beskriva vad som krävs för att svenska lantbruk ska kunna öka sin produktion för att vi ska stå ännu starkare i framtiden, säger LRFs presschef Ulf Wallin.

Under Valborgshelgen blev LRFs förbundsordförande Palle Borgström intervjuad om just självförsörjning i SVT Nyheter, ett inslag som sändes i både Rapport och Aktuellt.

– Jag är helt övertygad att coronakrisen kommer sätta fokus på beredskap och trygg livsmedelsförsörjning i Sverige. Samt att vi kommer diskutera frågan på ett helt annat sätt så att vi kan utvärdera krisen, säger Palle Borgström i inslaget.

Även LRFs vd syns mycket i media

Även LRFs vd Anna Karin Hatt har intervjuats på kort tid av både TV4 och Ekot. 

I TV4 handlade det om vikten av erfaren utländsk arbetskraft och i Ekot kommenterade hon Centerpartiets förslag om nystartsjobb. Hon är tveksam till att nystartsjobben är rätt väg att gå. LRF har lämnat ett förslag till Tillväxtverket om hur 8 000 personer kan få jobb inom det gröna näringslivet. Bristen är störst inom trädgårdsnäringen.

I Svenska Dagbladet fick Palle Borgström resonera kring hur han ser på vad som händer med svenskt lantbruk efter covid-19-pandemin och i Dagens Nyheter lyftes frågan om den nya lagen som ska ge bönder större makt mot livsmedelshandlarna. Något LRF och LRF Media har rapporterat om tidigare, bland annat här.

Bra med ökad kunskap

Under hela denna covid-19-pandemi har svenskt lantbruk diskuterats på ett sällan skådat slag. Att frågorna kring det svenska lantbruket aktualiseras nu ser LRFs presschef Ulf Wallin som en möjlighet till ökad folkbildning.

– Vi vet att svenska folket har ett oerhört starkt förtroende för Sveriges bönder, för den djurvälfärd och den högkvalitativa mat som vi producerar. Men vi märker också att kunskapen kring skillnaderna på odling och djuromsorg i Sverige jämfört med andra länder är bristfällig. Nu märker vi att även journalister intresserar sig för dessa frågor. Vi får nu chansen att beskriva att vi faktsikt verkar inom en  högteknologisk framtidsbransch i internationell toppklass.

Mer läs- och lyssnartips om svenskt lantbruk

Här är ytterligare 16 inslag om det gröna näringslivet ochj i den nystartade podden Bonden & jag kan du bland annat höra om lantbrukaren som tvingats sätta upp ett 10 kilometer långt stängsel för att skydda sina grönsaker.