Avsnitten kommer handla om jobbet på gården, livet på landet och visa både det som är lätt och roligt och det som är lite tyngre och svårare. Tittarna får möjlighet att lära känna människorna, samtidigt som de får en djupare kunskap om det svenska jord- och skogsbruket. Serien vill också utmana bilden om vad som är hållbart på riktigt.

Vill se en mer nyanserad debatt

– I dag har många en stark åsikt om hur mat ska produceras, trots att man faktiskt inte vet hur det går till i praktiken. Vi hoppas att den här serien ska öppna upp för en mer nyanserad debatt och att vi kan kroka arm med konsumenter och beslutsfattare för att tillsammans skapa en så hållbar matproduktion som möjligt här i Sverige, säger Gunnar Gidefeldt, LRFs kommunikationschef.

I det allra första avsnittet som har premiär den 14 oktober får tittarna lära känna familjen Karlsson/Olofsson på Österbo gård på Öland, som har en mjölkgård och även driver ett e-handelsföretag. För er som följer Bondbönans Blogg på Facebook är ena huvudpersonen Hanna ett välkänt ansikte.

Vill bli Sveriges mest klimatsmarta köttproducenter

Därefter introduceras familjen Thulin/Jarbin på Vismarslövsgården i Skåne. Matilda och Jens driver flera verksamheter med hållbarhetsfokus och satsar på att bli Sveriges mest klimatsmarta köttproducenter.

- Tanken är att vi ska fylla på med fler gårdar, med olika inriktning, för att ge en bild av bredden av verksamheten som finns på svenska gårdar. Men eftersom det just nu finns flest frågor och känslor kring kött och mjölk, börjar vi med två gårdar som producerar just detta.

Har du idéer om vilka frågor som kan vara intressanta att lyfta i serien? Kontakta Anna Ross, som producerar serien.