– Vi välkomnar Ibrahim Baylan, men samtidigt oroas vi över att regeringen verkar ta så lättviktigt på de viktiga landsbygdsfrågorna. Just nu pågår två mycket avgörande processer inom EU som starkt kommer att påverka både svensk livsmedelsproduktion och svensk skogsnärings framtid, säger förbundsordförande Palle Borgström.

Ibrahim Baylan övertar två viktiga frågor, som regeringen släppte när Jennie Nilsson i förra veckan hoppade av som landsbygdsminister. Sverige ska nu bestämma hur EUs jordbrukspolitik ska anpassas till det svenska lantbruket, den viktiga frågan om svensk medfinansiering till EUs landsbygdsersättningar, så att svenska bönder kan få betalt för det hållbarhetsarbete som görs varje dag.

– En annan avgörande fråga för Sveriges del är det beslut om skogsstrategi som EU-kommissionen tar i nästa vecka. Här måste Ibrahim Baylan göra allt för att EU-beslutet inte ska innebära att svenska skogsägare förlorar rätten att själva bestämma över sin skog. Flera stora skogsländer har skrivit under en protest mot EUs miljödirektoriat och nu måste Ibrahim Baylan se till att Sverige också agerar och skriver under.

Under den efterföljande presskonferensen tog TT upp LRFs farhågor. Så här svarade statsminister Stefan Löfven.

– Regeringskansliet kan organiseras på hur många sätt som helst och vi har ett av de mer rutinerade statsråden som håller på med de här frågorna och departementet har de resurser som behövs.

Så här kommenterade Ibrahim Baylan.

– En viktig uppgift blir att fortsätta utveckla skogspolitiken. Skogen är viktig för svenska folket. Skogen är en ryggrad i svensk ekonomi och bidrar till jobb och tillväxt.

 

ATLs ledarblogg: Har S övergett skogen?