Att det inte alltid blir som man har tänkt sig, men bra ändå, är något vi lärt oss under ett år av en pågående pandemi. Liksom förra året togs beslutet att dela upp riksförbundsstämman, LRFs högsta beslutande organ, i två delar. Den första delen genomfördes helt digitalt den 25 maj och andra delen, 6-7 oktober, blir digifysisk – vilket innebär att deltagarna samlas fysiskt på åtta mötesplatser runt om i landet som kopplas ihop i ett gemensamt digitalt möte. Stämmans presidium och riksförbundsstyrelsen deltar från LRFs kontor i Stockholm.

- Möteskonceptet med digifysisk stämma som vi tog fram ifjol blev lyckat och utvärderingen visade nöjda deltagare. Med samma upplägg och teknik hoppas vi även i år skapa en stämma med känslan av ett gemensamt möte, säger Görel Wiberg, som är projektledare för stämman.

49 motioner ska behandlas

Förutom traditionella programpunkter med Årets lokalavdelning och utdelning av hedersbetygelsen LRFs Guldnål, kommer stämman också behandla 49 motioner och Vägen mot visionen – LRFs strategiska riktning

LRFs roll som en stabil och trovärdig expertorganisation är viktigare än någonsin. Det är många områden som drabbats av självutnämnda experter där sociala medier har ökat möjligheten för fler att få spridning på sina budskap och göra sig själva till opinionsbildare. Även inom vanlig media tar självutnämnda experter plats på debattsidor.

"Viktigt att vårda trovärdigheten"

- Det är viktigt att vi vårdar vår trovärdighet och bemöter felaktiga fakta med nyanserad information från verklighet och forskning. Vi har inte råd att låta någon som aldrig varit på en gård, eller har någon erfarenhet av våra branscher, sätta verklighetsbeskrivningen, menar Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, och fortsätter:

- Riksförbundsstämman är ett tillfälle för konstruktiva diskussioner och en tid för oss att fundera över hur vi kan ta ansvar och fortsätta vara den trovärdiga och sakliga parten i debatten. En del av vårt uppdrag är att öka kompetensen i samhället gällande våra näringar. Fler behöver nämligen förstå att – Grönt är inte svart eller vitt.

Även kvällen fortsätter med en gemensam uppkoppling för stämmomiddag. Den svenska och regionala maten är alltid viktig, och nu är det dags att också lyfta all fantastisk dryck som produceras i Sverige, på svenska råvaror. Så vid årets stämmomiddag kommer deltagarna att erbjudas ett dukat bord med 50 olika drycker från hela landet.

FÖLJ STÄMMAN LIVE HÄR 

LÄS MER: Här är de regionala samlingsplatserna