När partiledarna i dag, torsdag den 9 december, hade möjlighet att fråga ut statsminister Magdalena Andersson valde Centerpartiets Annie Lööf att utifrån LRFs rapport Grönt Näringslivsindex dystra siffror fråga vad regeringen har för plan för säkra konkurrenskraften för ett av världens mest hållbara lantbruk. Magdalena Andersson svarade att satsningar har gjorts i budgeten för att stärka infrastrukturen och servicen på landsbygden.

På frågan hur regeringen ska hantera kostnadschocken för svenskt lantbruk här och nu, svarade Magdalena Andersson att regeringen noggrant följer utvecklingen.

-Det är en fantastisk näring som skapar arbetstillfällen, producerar matvaror av hög kvalitet och med gott djurskudd. Vi har all anledning att vara stolta över det. Vi är angelägna om att man även i framtiden ska kunna bedriva jordbruk i Sverige, sa Magdalena Andersson bland annat.

Palle Borgström träffade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

I går, dagen innan frågestunden med statsministern, träffade LRFs förbundsordförande Palle Borgström landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Även i det mötet var Grönt näringslivsindex i fokus samt det hållbara gröna krispaket, som Palle Borgström skickade till näringsdepartementet redan för drygt en månad sedan.

I det gröna krispaketet har Palle Borgström lämnat över ett sexpunktsförslag som innehåller ett riktat stöd till lantbrukare, precis som skedde vid torkan 2018, samt satsningar på biodrivmedel.

Även Anna-Caren beskrev utvecklingen som oroande. Ett nytt möte mellan landsbygdsministern och Palle Borgström är planerat till januari.

Se hela frågestunden av statsministern här.

Läs mer!

LRFs 6 förslag till ett hållbart krispaket

LRF: Böndernas kostnader ökar med 4,1 miljarder (aftonbladet.se)

Palle: Köp svenskt, annars klarar vi inte omställningen
LRF: - Aktuell Hållbarhet (aktuellhallbarhet.se)

Mjölkbonden: Kostnaden har ökat med en miljon

Mjölkbondens larm om gödsel och el: Kostnaderna har ökat med en miljon | SVT Nyheter