Framtidens kök i Uppsala fokuserade på hållbarhet i matlagning

Framtidens kök i Uppsala fokuserade på hållbarhet i matlagning

Pirjo Gustafsson, regional sakkunnig LRF Mitt, deltog tillsammans med olika aktörer i livsmedelsbranschen i en inspirerande dag om framtidens kök i Uppsala.

Seminariet samlade inköpare och måltidsansvariga från Stockholm, Uppsala, Gävleborg och Sörmland. Dagen bjöd på många spännande smakupplevelser t.ex. mycket god Gårdsfisk.

Programmet var fullt av innovativa och inspirerande föredrag om matsvinn, nya teknik i matlagningsprocesser och nya tekniker i ett storkök. Hållbarhet och energieffektivisering i matlagning var två ämnen i fokus. Akademi Rational, som var värd för seminariet, är aktiva inom livsmedel med att ordna olika matlagningsseminarier. 

Pirjo Gustafsson pratade om offentlig upphandling från primärproduktionens perspektiv och föredraget kopplade även till i de utmaningar som näringen haft i sommar.

Övriga presentatörer under dagen var Filip Lundin, Sopköpet; Martin Lindstaf, Cedervall arkitekter; samt Martin Wall, executive chef på Fotografiska i Stockholm.

– Det är så stort fokus på priset på en vara i butik, men kedjan är lång från att något produceras till det att det hamnar på hyllan, säger Pirjo Gustafsson.

Pirjo Gustafsson efterfrågar fler möten och dialoger med offentliga mataktörer, både från kommuner, regioner och privata restauranger. Det är nödvändigt för att nå en hållbar och energieffektiv matlagning, menar hon.