Guldregn över Västerbotten vid SM i Mathantverk 2023

Svedjan ost

Det regnade medaljer över länet förra veckan när flera västerbottniska producenter och mathantverkare kammade hem hela 14 medaljer, varav sju livsmedel blev bäst i klassen.

Förra veckan var det återigen dags för SM i Mathantverk som anordnas av Eldrimner varje år. Av 600 tävlingsbidrag och 200 mathantverksföretag kammade flera västerbottniska producenter och mathantverkare hem rekordmånga medaljer.

Flera ostar blev bäst i klassen

Vi säger stort grattis till Svedjan Ost i Kåge utanför Skellefteå som tog hem guld och blev bäst i klassen för blåmögelosten Svedjan Rustik med omdömet ”En ost som är rättfram med hög intensitet, fin konsistens och yta. En välgjord välbalanserad hantverksost som kan tilltala många.”

Svedjan Ost blev även bäst i klassen och fick silvermedalj för hårdosten Svedjan Gårdsost med juryns utlåtande ”En otroligt vacker ost med en levande yta full av färgskiftningar. Det är en järv ost med ett modigt och gott hantverk bakom sig. Doften är frisk och aromatisk och smakerna tydliga med fin skärpa. En värdig representant för svensk hårdost.” Företagets pressade hårdost Tarsmyran fick också en bronsmedalj.

Pär och Johanna Hellström, ägare av Svedjan Ost i Kåge utanför Skellefteå.
Pär och Johanna Hellström, som driver Svedjan Ost AB i Kåge utanför Skellefteå.

Guld-glassen är gjord på getmjölk

Vi säger även stort grattis till Geteriet i Sörmjöle utanför Umeå som tog hem guld och blev bäst i klassen för sin gelato gjord på getmjölk, "Getlato" med smak av svarta vinbär. Glassen fick omdömet ”En glass med fantastisk smak av svarta vinbär. Den ligger fint i munnen och är len och krämig med en mjuk eftersmak av getmjölk. En mycket välgjord glass”. Företaget fick även silver för sin Getlato på åkerbär.

Bäst i klassen och silver fick Geteriet för sin mjuka vitmögelost "Mysig" även den tillverkad på getmjölk. Juryns utlåtande löd ”En ost med vacker form och jämn mögelväxt. Smakerna för juryns tankar till knäckig smörkola och frodigt gräs. Ett fint och tilltalande hantverk.”

Medaljerna fortsatte och företaget blev bäst i klassen och fick brons för sin färsk syrade ost Lactique som är en askad färskost med omdömet ”Osten har en vacker sotad yta, en fin snittyta och en frisk doft med inslag av honung. Ett fint hantverk med perfekt balans mellan syra, sötma och sälta.”

Geteriet i Umeå
Emma Preutz och Mattias Lind som driver Geteriet i Sörmjöle utanför Umeå.
Geteriet i Umeå
Gelato gjord på getmjölk, en så kallad Getlato.

Framgångsrik fiskförädling

Bergmans Fisk och Vilt i Vilhelmina var framgångsrik med sin fiskförädling och fick totalt fyra medaljer, liksom en medalj för sitt kött.

Deras Citrongravade Regnbåge fick silvermedalj och utsågs till bäst i klassen med omdömet ”Ett utmärkt, välputsat hantverk med genomgående karaktär. En dröm för kallskänkan”.
Ytterligare silvermedalj fick de för sin Kunga Röding, liksom en bronsmedalj för Rödsillen som också blev bäst i klassen med juryns utlåtande: ”En visuellt mycket tilltalande sill med smak som både är fyllig och fräsch. Den tar vi gärna om av.” Företaget fick även bronsmedalj för sin Kallrökta Regnbåge.

När det kom till kategorin värmebehandlat kött tog Bergmans Fisk och Vilt även hem en bronsmedalj för sin varmrökta karré.

Martin Bergman som driver och äger Bergmans Fisk och Vilt AB.
Martin Bergman som driver och äger Bergmans Fisk och Vilt AB.

Prisad hantverksdryck

När det kommer till bär- och fruktdryck fick Tavelsjö Gårdsmusteri, utanför Umeå, guld för hantverksdrycken Svartvinbärsnektar Hildur. Ängersjö bär & grönsaker i Hörnefors utanför Umeå tog brons med sin Nektar Svartvinbär.

Du hittar hela resultatlistan här på Eldrimners hemsida.