Hallå där Kristina Yngwe!

Den 1 oktober tillträdde Kristina Yngwe som vice regionchef för LRF Syd. Kristina är ett bekant namn för många, då hon då hon tidigare var riksdagspolitiker och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. Här får vi lära känna henne lite!

Berätta lite om dig själv

Jag är 39 år gammal, bor tillsammans med make och son på en gård utanför Ystad där vi driver en växtodlingsgård. Är utbildad mark/växtagronom och har varit ordförande i LRF Ungdomen, samt jobbat som rådgivare på HIR Skåne fram till 2014 när jag valdes in som riksdagsledamot. Jag har suttit i miljö-,och jordbruksutskottet under två mandatperioder, senast som ordförande och framför allt arbetat med frågor som rör landsbygd och gröna näringar.

Vad ser du mest fram emot med att börja arbeta vid LRF?

De gröna näringarna är en så oerhört viktig framtidsbransch, och händelser i vår omvärld de senaste åren har verkligen satt ljuset på varför Sverige behöver ett livskraftigt jord- och skogsbruk. Nu finns alla möjligheter att se till att skapa bättre förutsättningar för vår bransch, och i detta arbete är LRF en nyckelspelare. Jag har sett vilken kompetens och kraft som finns hos både medarbetare och medlemmar i LRF, och ser verkligen fram emot att med min erfarenhet från politikens värld få bli en del i detta arbete.

Vilka frågor anser du är viktigast för bönderna i Syd i närtid och på lång sikt?

I absolut närtid känns energifrågan som den viktigaste givet priser och omvärldsläge.  Men det finns också ett antal EU-processer igång som kan slå hårt mot både skogsbruket och lantbruket, t ex restaureringsförordningen som LRF Syd jobbar hårt med. På längre sikt handlar det om att vidta konkreta åtgärder för att säkra produktionen av skogsråvara och med bara sju skördar kvar till 2030 måste arbetet med att genomföra livsmedelsstrategin skyndas på.

Vad gör du helst på din fritid?

Det har varit väldigt dåligt med fritid under tiden i riksdagen, men ledig tid spenderas med familjen hemma på gården eller i trädgården. Finns tid över så läser jag gärna böcker, eller tar en promenad med en podd i öronen.

Fem snabba med Kristina!

Ute eller inne? Både och beroende på väder

Te eller kaffe? Kaffe med mjölk

Hund eller katt? Vi har en wachtel hemma, men drömmer om en egen gårdskatt

Jul eller Midsommar? Midsommar

Favoritmat? Kålpudding