Kandidat till Europaparlamentet besökte gård i Nynäshamn

Från vänster: Tomas Olsson, Anna Maria Corazza Bildt och Birgitta Carlsson

Kängsta Naturbruk strax utanför Nynäshamn välkomnade EU-valskandidaten Anna Maria Corazza Bildt i fredags.

Anna Maria Corazza Bildt är kandidat i EU-valet i juni och har en bakgrund inom lantbruk och livsmedelsförsörjning, bland annat genom sin farfar som producerade ost och skinka på sin går i Parma i norra Italien.

Under besöket fördes givande samtal där båda sidor fick ställa frågor och komma med inspel. Det handlade om allt från lantbruksföretagens villkor i Sverige, till den låga graden av självförsörjning gällande livsmedel, entreprenörskap och mycket mer.

Anna Maria Corazza Bildt
Från vänster: Birgitta Carlsson och Anna Maria Corazza Bildt i gårdsbutiken på Kängsta Naturbruk

Birgitta Carlsson, vice regionordförande i LRF Mälardalen, var med på besöket och sammanfattar det som lyckat och givande.

– Jag tycker att det har varit ett väldigt spännande och intressant besök idag. Anna Maria har varit hos oss här och tittat på gården och pratat om EU, säger Birgitta Carlsson.

På frågan om det var någon speciell fråga som hon lyfte under besöket svarade Birgitta Carlsson att hon tog speciellt upp jämställdhet och kvinnligt företagande.

Tomas Olsson

Tomas Olsson, regionordförande i LRF Mälardalen var också med på besöket och säger att Anna Maria Corazza Bildt visade kunskap och intresse för de frågor som är viktiga för LRF.

– Lokal mat, möjligheterna att kunna sälja lokal mat, det visade hon ett intresse för. Att kunna producera mat med hög kvalitet och samtidigt kunna ha lönsamhet i sitt företagande. Det är väl det jag tar med mig framför allt, säger Tomas Olsson.

– Vi måste kunna driva våra företag och få nog med avkastning så vi kan investera för framtiden, för att möta alla risker som vi vet finns, det ser vi ju inte minst i förra årets torka och översvämningar. Det är inte rimligt att lantbruket och skogsbruket ska bära kostnaderna för de riskerna själva, det går inte, säger Tomas Olsson.

Både Birgitta Carlsson och Tomas Olsson trycker på att de uppskattar att Anna Maria Corazza Bildt tog sig tid att komma till Kängsta Naturbruk. Det är en viktig signal också till andra kandidater som gärna får höra av sig.