Krönika: Martina Schagerlund

Martina Schagerlund
Martina Schagerlund. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild

Vi som arbetar i den gröna näringen drivs och piskas på av väder, global marknad och strängare miljökrav. På senare år har vi också drabbats av en enorm kompetensbrist i våra verksamheter.

Jag ser kompetensförsörjning i våra verksamheter som en av de största utmaningarna. Vad händer när vi inte har rätt och hög kompetens på gårdarna? Jo, vi kan inte utveckla våra verksamheter. Vi kan inte leda dem in i framtiden, vi kör på som vi alltid har gjort och då är händer och fötter tillräckligt.

Lantbruksföretagen är numera så pass omfattande att det krävs management och långsiktig kompetensförsörjning. Som lantbruksföretagare erbjuds vi många utbildningar inom management. Vi har blivit mycket bättre på att leda våra företag och att se på oss själva som företagare. Men för att också utveckla och driva verksamheten framåt krävs engagerade och kompetenta medarbetare. Det är oerhört kostsamt och energikrävande att lära upp ny personal.

Numera utformas gymnasieutbildningarna efter elevernas intressen och inte alltid efter vad som behövs på arbetsmarknaden. Att låta så många elever gå häst- och jaktinriktning på naturbruksgymnasierna är jag starkt kritiskt till. Heltidstjänster med avtalsenliga löner inom dessa områden är få. Jag skulle hellre se att utbildningarna riktar in sig på verksamheter där det finns en potential att få arbete och där kompetensbrist råder. Du kan ha en inriktning mot häst och jakt, men grundutbildningen ska vara jordbruk, skog, trädgård, entreprenad, anläggning eller något annat område.

LRF sitter just nu med i Branschforum Gröna Näringar tillsammans med Region Sörmland för att hitta lösningar. Det gäller att utbilda genom marknadsutbildningar, praktikplatser och gymnasieutbildningar. Jag ser framför mig ett system med lärlingar liknande byggbranschen. Jag ser också att vi måste arbeta med yrkesvägledare, bjuda ut dem till våra verksamheter och visa vilka möjligheter det finns. Vi behöver inte bara händer och fötter, vi behöver kompetens och erfarenhet.