LRF deltar i regeringens nya näringslivsråd för krisberedskap

Kontroll av matning av veteaxet, dinkelvete, Uddby Gård, Tyresö.

LRF tar plats i regeringens nyinstiftade tvärsektoriella näringslivsråd när regeringen ska förbättra samarbetet med näringslivet när det gäller totalförsvar och krisberedskap.

Näringslivsrådet leds av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). I rådet ingår även försvarsministern, energi- och näringsministern, landsbygdministern samt ÖB och GD för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med flera. Anna Karin Hatt, VD och koncernchef, kommer representera LRF i rådet. 

- Från LRF har vi självklart tackat ja till regeringens inbjudan att, som en av 11 näringslivsorganisationer, ingå i regeringens nyinrättade näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap. Vi ser fram emot att bidra med våra kunskaper och förslag om hur Sverige kan stärka sin krisberedskap, så att samhället i allmänhet och livsmedelsproduktionen och livsmedelsförsörjningen i synnerhet, kan fortsätta fungera även i tider av kris eller till och med väpnad konflikt, säger Anna Karin Hatt.

Stärkt försörjningstrygghet

Med erfarenheterna av pandemin och Rysslands pågående krig mot Ukraina i färskt minne är det särskilt viktigt för LRF att bidra till att stärka Sveriges beredskap och försörjningstrygghet. 

- Ska vi i Sverige kunna känna oss trygga måste hela kedjan från det att vetekornet sås på bondens åker, via förädlingen och butiken och ända fram tills vetemjölspaketet landar på köksbänken fungera, utan avbrott. Liksom hela flödet av mjölk från gården via mejeriet till en färdig ost i ostdisken i livsmedelsbutiken. Goda förutsättningar för en robust produktion på gården, i livsmedelsförädlingen och i dagligvarubutiken är avgörande för en stark svensk försörjningstrygghet vad gäller livsmedel. Konkreta förslag om vad som krävs för att säkra just det ser jag och LRF fram emot att bidra med till regeringen och näringslivsrådet, säger Anna Karin Hatt.

Första mötet äger rum 29 mars.

Ett tvärsektoriellt näringslivsråd ska tillsättas för att stärka försörjningsberedskapen - Regeringen.se