Ny rapport visar hur svensk livsmedelsberedskap kan stärkas

bonde i morgonljus

Lagom till den stora försvarsövningen Aurora 23, som pågår 17 april-11 maj, presenterar konsultföretaget Macklean en rapport som visar hur den svenska jordbruks- och livsmedelssektorn kan säkerställa livsmedelsberedskapen i händelse av kris eller krig.

Rapporten föreslår nio punkter för att skapa en robust livsmedelsvärdekedja, från jordbruket till dagligvaruhandeln. Inhemsk produktion av växtnäring och biodrivmedel är en av dessa punkter.

– När Sverige nu ska bygga upp det civila försvaret är det viktigt med bra kunskapsunderlag. Denna rapport visar att vi har en ganska bra grund att utgå ifrån när det gäller lagringskapaciteten i livsmedelsproduktionen men att det samtidigt finns mycket som behöver komma på plats framöver, säger LRFs Carl von der Esch på LRF.

Bland förslagen i rapporten betonas vikten av att upprätthålla en fungerande produktion och ett fungerande flöde genom hela värdekedjan, att nyttja befintliga anläggningar och strukturer för att utöka den samlade lagringsförmågan samt att öppna för ökat samarbete mellan olika företag och aktörer.

Rapporten understryker även betydelsen av att etablera inhemsk produktion av mineralgödsel och biodrivmedel för att minska importberoendet. Detta då dessa produkter tillsammans med andra insatsvaror som utsäde och hållbart växtskydd utgör hela livsmedelskedjans fundament.

– Det här är en viktig rapport som är ett bra redskap in i arbetet med en uppdaterad livsmedelsstrategi. Den mat vi kan producera och leverera i fredstid är i bästa fall den mat vi kan producera och leverera i fredstid, säger Carl von der Esch

Hela rapporten, som är beställd av LRF och Lantmännen, kan du läsa här