Över 45 000 elever får lära sig mer om var maten kommer ifrån

Nu drar Bonden i skolan-veckorna igång! Under oktober månad kommer över 45 000 elever lära sig mer om var maten kommer ifrån och varför vi behöver bönder.

I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om svensk livsmedelsproduktion och var maten kommer ifrån. Därför görs det en extra satsning på Bonden i skolan, både för att öka kunskapen om och väcka en nyfikenhet för svenskt lantbruk och för att visa att det är en framtidsbransch.

Satsningen består av en nationell aktivitet som vi kallar för Bonden i skolan-veckorna. Under oktober månad kommer lärare och elever kunna ta del av spännande filmer, utmaningar, skattjakter, spel och fakta om var maten kommer ifrån, om skogen och varför vi behöver bönder.

Gensvaret har varit väldigt bra, med över 45 000 anmälda elever i ca 250 av landets 290 kommuner.

- Intresset har varit långt över förväntan för att vara första gången vi gör detta på nationell nivå, vilket är fantastiskt roligt! Målsättningen låg från början på 20 000 elever så det har vi överträffat med råge, säger Johanna Hovnert, projektledare för Bonden i skolan.

- Dessutom har 70 procent av de lärare som anmält sig och sina elever inte använt Bonden i skolan tidigare i sin undervisning. Vi når med andra ord ut till en stor ny målgrupp som förhoppningsvis vill fortsätta att använda Bonden i skolan i sin undervisning framöver.

Om Bonden i skolan-veckorna

Under Bonden i skolan-veckorna får eleverna ta del av en digital, fiktiv bondgård där de kan navigera sig runt för att lära sig mer om skogen, hur maten produceras och hur det är att vara lantbrukare. Utöver detta får de prova på roliga utmaningar, skattjakter och spel.

Till aktiviteten har det även spelats in nya filmer där matprofilen Dante Zia besöker fyra olika lantbrukare för att lära sig mer om hur det går till på en bondgård.

Dessutom får eleverna möjlighet att delta i en tävling där de får komma på en idé eller uppfinning som skulle kunna finnas på en bondgård år 2050. En skolklass i varje län vinner sedan ett riktigt gårdsbesök.

Under aktiviteten samarbetar vi med Skogen i Skolan, som bidrar med allt skogligt material i plattformen, samt med Hushållningssällskapet och deras koncept Farmer Time.