Sifo-undersökning visar på ökad efterfrågan på svenskproducerade livsmedel

Anna Karin Hatt
Anna Karin Hatt

En färsk Sifo-undersökning visar att intresset för mat från är starkt. Enligt Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på LRF, är den växande efterfrågan ett viktigt steg för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Resultaten från undersökningen visar att nästan tre av fyra konsumenter redan köper svenskproducerade livsmedel minst en gång i veckan, medan en av tio gör det dagligen.

Enligt undersökningen är den främsta anledningen till att välja svenskproducerade livsmedel minskad klimatpåverkan vid transporter, följt av att stärka Sveriges självförsörjning. Anna Karin Hatt påpekar att Sveriges livsmedelsberedskap är relativt skör och att endast hälften av det vi äter produceras lokalt.

- Sveriges matproducenter skulle kunna producera mer men för det krävs en god efterfrågan och bättre näringspolitiska spelregler som bidrar till att jordbruksföretagen kan öka sin produktion med god lönsamhet, säger Anna Karin Hatt. 

Undersökningen, som utfördes av Verian på uppdrag av LRF, baserades på 1 037 intervjuer med den svenska allmänheten i åldrarna 18–84 år. 

Resultaten ger en inblick i svenskarnas preferenser när det gäller att köpa svenskproducerade livsmedel och vilka faktorer som spelar in vid deras val.

Topp 5: Vilken eller vilka är de främsta anledningarna till att du handlar livsmedel som är producerade i Sverige?

  1. Mindre klimatpåverkan vid transporter (60 %)
  2. Stärka Sveriges självförsörjning (55 %)
  3. För att det är svenskt (48 %)
  4. Mindre antibiotika (44 %)
  5. Bättre djurhållning (44 %)

Topp 5: Vilka livsmedel köper jag helst ”svenskt”?

  1. Mejeriprodukter (84 %)
  2. Kött (80 %)
  3. Kyckling (71 %)
  4. Ost (68 %)
  5. Grönsaker (65 %)