Upptäck idylliska Jämtland i sommar.

Lokal mat från fjället

Hemestertips i norr

1. Helmerius Gårdshandel, Laxviken
Välkommen till Laxviken med dess vackra natur och den klara Hotagssjön, cirka fem mil utanför Strömsund. Här har familjen Helmerius en trevlig gårdsbutik som bland annat säljer ekologiska hemägg, men också honung, ljus och tillhörande ljusprodukter. Väl värt ett besök!

2. Fyrås Gård, Hammerdal
Besök Fyrås Gård, en gammal Jämtlandsgård i vacker kulturmiljö i byn Fyrås. Här finns idyll så att det räcker och blir över, med en grönskande miljö och får och kossor betandes i hagarna. Här finns en härlig gårdsbutik som är öppen under sommaren och en grindstuga att hyra för dig som vill sova över en natt. För dig som gillar lokala råvaror erbjuder Fyrås Gård både nöt- och lammkött till försäljning. Fyrås Gård leverera även köttlådor kostnadsfritt till Östersund och Strömsundsområdet. 

3. Ås Trädgård, Ås
Välkommen till Ås Trädgård, cirka 1 mil från Östersund. Här hittar du närodlade ekologiska grönsaker och mycket mer. Här finns en gårdsbutik som öppnar från mitten av juli och som håller öppet resten av sommaren. Varje år arrangeras fester och konserter, volontärdagar och självklart - en skördefest i slutet av säsongen. Ås Trädgård erbjuder också kursverksamhet, håll utkik på deras hemsida för sommarens kurser inom bland annat syrade grönsaker. 

Hemestertips i norr

Jämtländska mathantverk

Syrenbuske på gård

4. Stocke gård, Frösön
Stocke Gård är något alldeles extra för potatisälskaren, och finns nordväst om Frösö kyrka. Gården omges av ett öppet odlingslandskap med storslagen utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Den kalkrika lerjorden och de ljusa sommarnätterna blir en bra kombination med resultatet av fantastiskt goda potatisar – vilka levereras till flera livsmedelsbutiker runt om i Jämtland. Om du har lust att besöka gården där dina favoritpotatisar kommer ifrån så har Stocke Gård en gårdsbutik där du kan köpa den direkt av bonden!

5. Kyrkås kulturgård, Kyrkås
Välkommen till Kyrkås kulturgård ca 1,5 mil utanför Östersund, en plats värd att besöka för dig som uppskattar lokalt mathantverk! I deras gårdskök och café serveras omsorgsfullt tillagade rätter och bakverk med det lilla extra. Här finns bland annat närproducerat och ekologiskt kött från Highland Cattle-kor, hjort, lamm och älg. Det gården inte odlar själv hämtas hos grannar i bygden såsom ostar, marmelader och korvar. Kyrkås kulturgård erbjuder kurser inom bland annat traditionell tunnbrödsbakning, fermentering av grönsaker, botaniskt textiltryck och träsniderier.

6. Fjåsen & Fjällan, Torvalla
Välkommen till Fjåsen å Fjällan i Torvalla. Här bedrivs biodling med uteslutande nordiska bin, och för den intresserade finns inte bara honung till försäljning utan också bin för dig som vill börja med biodling! Fjåsen och Fjällan har också organiska odlingar av jordgubbar, potatis och andra bär och grönsaker. I deras växthus finns tomater, gurkor, squash, olika sorters chili och paprika samt olika kryddor och bönor. Välkommen hit och shoppa loss bland lokala råvaror.

Syrenbuske på gård

Hållbar inspiration

7. Länsmansgården, Brunflo
Är du intresserad av lokala råvaror? Då ska du besöka Länsmansgårdens Lantbruk utanför Brunflo. Här finns både yoghurt, ost, smör och ägg, samt nötkott och lamkött att köpa direkt från bonden. Dessutom finns en mjölkautomat för dig som vill tappa upp riktig mjölk att ta med hem. I den trevliga gårdsbutiken finns också livsmedel från andra närliggande producenter såsom potatis och honung, men också tvål, såpa, ljus och lammskinn. 

8. Bodsjö Prästgård, Flatnor
Vill du se hur livet skulle kunna se ut som självhushållare i Jämtland? Då ska du besöka Bodsjö Prästgård i Flatnor. De som driver gården vill inspirera andra till en hållbar livsstil, och gården är idag självförsörjande på kött, ägg, grönsaker, baljväxter, potatis och bär. De bakar, ystar, garvar, spinner, väver och syr till sig själva, och delar mer än gärna med sig av sina kunskaper om livet som självförsörjande till adnra. Under sommaren anordnas ”Öppen trädgård” där allmänheten är välkommen, och tar även emot grupper för guidade turer. Volontärer som vill lära sig är även välkommen att delta i arbetet på gården.

Sommarens guldkorn

Blommor, prästkrage, sommar

9. Kossan i Berg, Svenstavik
Har du druckit riktig mjölk någon gång? Välkommen till Kossan i Berg utanför Svenstavik. Här finns en egen självbetjäningsautomat för dig som vill tappa upp mjölk i flaska, öppet dygnet runt! Dessutom finns Kossans Café som håller öppet under sommaren där du kan köpa fika och helt otroligt god glass tillverkad på gården, som kommer få dig att storkna!  

10. Storhagen, Ljusnedal
Välkommen till Storhagen och Ljusnedal, ca 4 km från Funäsdalen. Här drivs ett ekologiskt lantbruk i fjällmiljö! På Storhagen finns två koraser, Aberdeen Black Angus och Belted Galloway. Under sommarhalvåret går korna och kalvarna på bete uppe på Hamrafjället. Storhagen har också en trevlig livsstilsbutik, Butik Flava, som är väl värd ett besök. Butik Flava ligger mitt i Funäsdalen och här hittar du allt från heminredning till den perfekta presenten till svärmor, underbara vålar eller ett par sköna second-handbyxor. 

Ladda ner Jämtlandskartan
Blommor, prästkrage, sommar

Vill du hemestra i grannlänen?

Vi har samlat de bästa hemestertipsen i de fyra nordligaste länen på en och samma plats. Här är tipsen och hemesterkartan i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som du inte får missa!

Upptäck landet i norr
Senast uppdaterad: 2024-06-10