Bland Västernorrlands vackra berg och dalar

Finurliga getter & sagofigurer

Hemestertips i Västernorrland karta

1. Gide Get, Djuptjärn i Trehörningsjö
Getgård och mejeri
På Gide Get kan du få en upplevelse för hela familjen utöver det vanliga. Boka in er på en enskild smakprovning av gårdens egna getostar och hälsa på de finurliga getterna. Du har även möjlighet att köpa med dig några av det fantastiska ostarna som är tillverkade av gårdens KRAV-märkta getmjölk. Kontakta Gide Get och förboka ditt besök! Vill du bara stanna till och köpa ost går det såklart också bra. Det gör du enkelt i deras gårdsbutik med självbetjäning.

2. Äggboden i Banafjäl, Örnsköldsvik
Gårdsbutik med egen äggproduktion
En avstickare från E4:an innan Örnsköldsvik hittar du denna lilla gårdsbutik fylld av lokala råvaror. Det är ägg från eget hönseri, potatis, ost, bröd, fisk, korv, kött och mycket annat.  Väl värt ett besök!

3. Källarbackens Saga, Sidensjö
Sago-stig med sagofigurer, lekpark, djur, café och restaurang
Besök den sagolika skogen, promenera längs den slingrande stigen, träffa både Bockarna Bruse, Guldlock och De tre björnarna, Häxan i Hans och Greta och många fler sagofigurer. När stigen tar slut kan du sätta dig i caféet och fika eller äta en lättare lunch. Alldeles i närheten av caféet spatserar och simmar en grupp änder och på gården får du möjlighet att träffa både får och getter. Här kan barnen leka i den lilla lekparken, lekstugan, hoppa på studsmattan och åka rutschkana. Det finns något för både stora och små. Källarbackens Saga har öppet 26 juni till 13 augusti, alla dagar kl 10-16.

Hemestertips i Västernorrland karta

Aktiviteter som skapar minnen

4. Brynge kulturområde, Sidensjö
Museum, sommarkafée, ljusstöperi och presentbutik
Välkommen till kraftfulla och kulturhistoriska Brynge. I Brynge kulturområde finns massor att se och göra. Här håller det lantliga sommarkaféet öppet lördag söndag 11-15 samt måndag 16-20 under hela juli. Besök konsthallens utställning, gå en guidad tur och upplev kulturarvet och industrihistorien inom lin, smide, trä och vattenkraft. 

Här hittar du även Brynge ljusstöperi där du tillsammans med din familj eller vänner kan boka ljusstöpning. En rolig aktivitet som ger minnen för livet.  Under ca 5 timmar får du både stöpa och färga ca 30 ljus och ett tredelat grenljus för hand. Mat, dryck och fikabuffé går även att boka till gruppaktiviteten. Här finns även en liten presentbutik och loppis som går att fynda i.

5. Kvarnå trädgård, Junsele
Besöksträdgård med café, gårdsbutik och andra aktiviteter
En bra bit in i länet hittar du denna pärla. En trädgård som är väl värd resan. Avnjut en mysig fika eller enklare lunch i orangeriet och få med dig lite lokala godsaker hem. Här finns både egenodlade råvaror och mathantverk att köpa. Eller varför inte prova fotbollsgolfen? Ja, du läste rätt. En stor golfbana som omfattar tio hål på totalt 479 meter där du får sparka bollen genom banan. En perfekt familjeaktivitet för alla åldrar.

Upplev riktiga mathantverk

Tomat marmelad och tomater

6. Gårdsbutiken i Nordingrå
Café, restaurang, gårdsbutik och växthus.
I höjd med Kramfors i Höga Kusten ligger Nordingrå med flertalet byar, berg och sjöar. Här hittar du Gårdsbutiken där du kan känna vilan i den enkla trädgården eller njuta av de läckra rätterna i restaurangen, inspirerad av svensk mattradition med modern tolkning. Allt tillagat på lokala råvaror från Höga Kusten. Här kan du även shoppa loss i den välfyllda butiken bland gårdsbutikens egna safter, marmelader och sylter. Men det finns också ett brett sortiment av andras delikatesser, te, godis, leksaker, plantor, heminredning med mera. Under våren och sommaren kan du också hitta blommor och kryddväxter som drivits upp i det egna växthuset.

7. Östanö Skafferi Rabarberkafé, Noraström
Rabarberkafé och gårdsbutik
Lägg rabarber på det här hemestertipset! I vackra Noraström hittar du det här gulliga kaféet där just rabarber får stå i fokus. Här odlas ekologisk rabarber, bär och frukt som vidareförädlas till saft, marmelad och chutney. Prisbelönta mathantverk som säljs i kaféets egen gårdsbutik. Här kan du även fynda i kaféets loppis och fika i trevlig hemmiljö eller ute i trädgården. Har du tur bjuds det även på ljuvlig live-musik.

8. Lövbergs Gårdsproduktion, Ljustorp
Gårdsmejeri
Välkommen till Lövbergs gårdsproduktion här förädlas ostar och mathantverk på lokal mjölk från Holstein kor som betar i dalen intill. Här tillverkas även sylt och marmelad på lokala bär som blir extra god tillsammans med gårdens egna ostar. 

Tomat marmelad och tomater

Charkuteri & prisbelönta ostar

Får i hage

9.Vänna Gårdskött, Timrå
Grisgård, gårdsslakteri, charkuteri och gårdsbutik
Stoppa knorr på tillvaron och besök en gård med glada utegrisar. På Vänna Gårdskött föds utegrisar upp. Det går till slakt i gårdens eget slakteri och vidareförädlas i charkuteriet, för att sedan säljas som kött i gårdsbutiken. Allt på en och samma gård! I gårdsbutiken kan du även handla naturbetes nötkött och älg beroende på tillgång. 

10.Strömmens gårdsmejeri, Ånge
Gårdsmejeri med prisbelönta ostar
En bit in i landet i Ånge finner du prisbelönta delikatessostar gjorda på fårmjölk. Här huserar Strömmens gårdsmejeri med en uppsjö olika ostar. Du kan köpa ostarna tillsammans med väl valda smakkompisar som till exempel glass och marmelad i den obemannade gårdsbutiken. Och har du riktigt tur så kan du få se produktionen av ost live genom ett fönster i gårdsbutiken. 

Ladda ner Västernorrlandskartan
Får i hage

Vill du hemestra i grannlänen?

Vi har samlat de bästa hemestertipsen i de fyra nordligaste länen på en och samma plats. Här är tipsen och hemesterkartan i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som du inte får missa!

Upptäck landet i norr