3 000 portioner köttfärslimpa med rotsaker och lingon tillagades i olika kök runt om i Söderköpings kommun. Projektet Naturbeteskött i Östergötland hade bjudit in till pressträff i Västra Husby där det bjöds på skollunch, för dagen tillagad på det bästa kött som går att erbjuda, naturbeteskött från Östergötland.

På plats var SVT Öst för ett längre filmreportage, Norrköpings tidningar och Folkbladet, samt P4 Östergötland tidigare under dagen.

”Det är en festdag idag” uttryckte en solstrålande projektledare för Naturbeteskött i Östergötland, Anna Jamieson, dessutom leverantör av de fyra första djuren. Efter många år fick hon kröna arbetet med att servera barnen ”det bästa vi har” i matväg.

– Många av de marker där dessa certifierade djur går har betats på liknande sätt i hundratals år. Djuren gör en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden. Dessa marker hålls öppna och skulle annars växa igen eftersom de inte fungerar som åker, säger Anna.

Hon förklarade pedagogiskt för reportrar och barn varför detta kött är så betydelsefullt för den biologiska mångfalden och klimatet, genom kolinbindning i vallar och beten samt att det är nödvändigt för oss att äta och föda upp kött för att nyttja de förutsättningar som finns i svenska landskapet då vi inte kan odla spannmål och grönsaker på större delen av arealen.

– Det är jätteviktigt både för framtiden och för vår hälsa att vi gör rätt livsmedelsval. Det är en trygghet att vi vet var och hur maten är producerad samtidigt som vi måste värna om svensk matproduktion, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

Supergott var ett samstämmigt utlåtande från barnen som såklart tyckte det var spännande med TV-team på plats och undrade om de skulle komma med i Lilla aktuellt. De fick nöja sig med SVT Öst denna gång.

Certifierat svenskt naturbeteskött rankas som det mest hållbara köttet i WWF:s ”Köttguiden”.

Projektet är ett samarbete mellan LRF Östergötland och föreningarna Östgötamat och Naturbeteskött i Sverige med stöd från Svenska Kyrkan och Jordbruksverket. Även Länsstyrelsen i Östergötland, Sigill Kvalitetssystem AB och Boxholms skogar finns med i projektet.