
Våra sakområden
Här kan du se vad vi arbetar med. Hittar du inte det du letar efter? Använd söket längst ner för att se vad vi har för information om det just du är intresserad av.

Svensk mat
Sveriges bönder kan och vill producera mer mat med liten klimatpåverkan och låg användning av antibiotika och växtskyddsmedel. Fortfarande är nästan varannan tugga importerad men fler vill köpa svenskt och lokalproducerat. För att kunna möta den efterfrågan krävs konkurrenskraftiga villkor så att Sveriges bönder kan nå lönsamhet. Därför är en nationell livsmedelsstrategi som skapar tillväxt i svensk livsmedelsproduktion så viktig.

Antibiotika
Tack vare god djurhållning använder svenska bönder minst antibiotika i hela EU. Friska djur behöver ingen antibiotika.

Landsbygd
Det gröna näringslivet står för nästan fyra procent av BNP och tillför Sverige stora värden som mat, energi, material, arbetstillfällen, rekreation och klimatnytta. Företagandet i det gröna näringslivet är platsbundet och motorn i utvecklingen av en aktiv landsbygd. När det gröna näringslivet växer, skapas jobb åt långt fler än de som arbetar på gårdarna. De nya jobben sprids över landet och mellan olika sektorer. En förutsättning för att det gröna näringslivet ska kunna utvecklas och ta vara på de affärsmöjligheter som finns är att det är attraktivt att bo och driva företag på platsen. Infrastruktur, ett gott företagsklimat och samhällsservice är lika viktigt på landsbygden som i staden. Att landsbygdens näringsliv stärks och utvecklas är avgörande för hela Sveriges framgång.

Miljö och klimat
Sveriges jord- och skogsbrukare äger och förvaltar en betydande del av det svenska naturkapitalet. Ett kapital som till skillnad från många andra, kan brukas utan att förbrukas. Som enda sektor kan det gröna näringslivet fånga och lagra koldioxid från atmosfären och samtidigt leverera förnybara råvaror till drivmedel, energi och material, och därmed göra det möjligt för andra branscher att ställa om.

Äganderätt
Äganderätten är grunden för all näringsverksamhet på landsbygden. Ägande är sammankopplat med långsiktiga beslut, ansvarsfullt företagande, hållbarhet och produktion av mat, energi och tjänster som samhället har stor nytta av. Markägare upplever allt oftare att de drabbas av restriktioner och inskränkningar i hur de får bruka sin mark. Det påverkar både möjligheter och vilja att driva företag, att investera och utveckla verksamhet inom bland annat livsmedels- och energiproduktion. Detta kan i sin tur leda till minskad produktion. Därför är det så viktigt att stärka äganderätten och värna möjligheterna att bruka marken till nytta för både lantbrukare och samhället i stort. Det finns ett stort antal äganderättsliga frågeställningar, bland andra inskränkningar i möjligheterna till skogsavverkning, strandskyddsregler som hindrar företag på landsbygden, EUs artskyddsförordning, tvångsförfarande vid bildande av naturreservat, översyn av terrängkörningslagen, mineralprospektering, gruvbrytning, vattendirektivet och allemansrätt för kommersiell verksamhet.

Energi
Ge de gröna näringarna rätt förutsättningar så tillförs ytterligare 50 terawattimmar i ny ren energiproduktion. Det motsvarar ungefär vad kärnkraften i dagsläget producerar under ett år.

Framtidsbransch
I framtiden kommer vi i norr behöva ta ökat ansvar för att producera mer mat, inte bara till oss själva, utan också till omvärlden. Svensk livsmedelsindustri kommer i framtiden inte längre kunna vara kända för att exportera delikatesser - vi kommer också vara en förutsättning för att fler ska kunna äta sig mätta på hållbart producerad mat världen över.

Försörjningstrygghet
Sverige behöver både skapa förutsättningar för en mer robust livsmedelsproduktion i fredstid och planlägga hur produktionen ska kunna fortgå i kristid. Dessutom kan de gröna näringarna spela en avgörande roll för att öka försörjningstryggheten avseende el och biodrivmedel.